Велинград - online - Доц. Петко Петков: Да почитаме кончината на Васил Левски на 18 февруари 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Доц. Петко Петков: Да почитаме кончината на Васил Левски на 18 февруари
Публикувано 2011-02-15 08:23:45 от темпо

Ако във Велинград има гражданско общество, нека то да се пребори с общинските власти и годишнините от обесването на Васил Левски да се отбелязват на 18, а не на 19 февруари. Това бе едно от посланията на заместник-ректора на Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий” доц. Петко Петков, който бе гост на СОУ “Васил Левски” на 11 февруари.

В старата българска столица Велико Търново вече за трета година кончината на Васил Левски се почита на 18 февруари, както е правилно от историческа гледна точка и според пресмятанията след въвеждането на Грегорианския календар. Не е дреболия да отбелязваме годишнината на 19 февруари, просто защото “така сме свикнали”, подчерта доц. Петков.
Доцентът спечели ученическата аудитория с живото си слово за Апостола, развенчавайки и други “митове”, свързани с неговата биография и идеи. Според Петко Петков не е вярна тезата “Левски малко е учил, но пък вижте какво е направил”. Историческите факти доказват, че Васил Кунчев е учил толкова, колкото Софроний Врачански или Паисий Хилендарски - завършил е килийно училище, а след това и два класа в училището в Стара Загора, което му дава ценз на учител, а за българското Възраждане това не е “малко учил”.
Грубо преиначаване на истината е да се казва, че Левски е “захвърлил расото”. Напротив - в легията той отива като дякон Игнатий и се отказва от сана си по всички правила на църковния канон на 19 април 1864 г., на ден Великден. Официално съблича расото, но остава да пее в църковния хор и най-важното - до края на живота си спазва обетите, които е дал като монах. В сетния си час, по време на предсмъртната си изповед пред поп Тодор, Левски моли в молитвите да го споменават като дякон Игнатий. Затова не бива да робуваме на грубата представа, че революционерът непременно трябва да е и атеист. Васил Левски е един от малцината българи, доказали, че остават верни на дадените обети.
Като най-важна дейност на Левски доц. Петков отбеляза създаването на въртешната революционна организация. Не трябва да се “бият” двата авторитета на председателя на БРЦК Любен Каравелов и обикновения организационен работник, какъвто е бил Васил Левски. Но трябва да се знае, че именно Левски създава първите комитети в Българско и че идвайки при емигрантите в Румъния, ги убеждава в народното мнение да не се обвързват със сърбите и че центърът на борбата трябва да е в България. Не успява да ги убеди, връща се в родината и точно тук проличава рядкото му умение да събира, а не да разделя хората и да прави компромиси в името на общото дело. За Левски въстанието не е игра с пушки, няма да стане само с чети и без подготовка вътре в страната, нито само с помощта на великите сили. Но той отстъпва пред Каравелов, остава само член на БРЦК и това е част от българския път към демокрация, а Левски остава единственият, който практикува демокрация в нейния истински вид.
Доц. Петков подчерта, че няма категорични доказателства, че при залавянето на Апостола е имало предателство и че предателят е поп Кръстьо. Грозно е, че не опазихме мощите на Левски, каза историкът и припомни думите на англичанката Мерсия Макдермот, автор на книгата “Апостолът на свободата”, която казва “Не кокалите, духът на Левски ви трябва на българите”.
Нашите политици много обичат да слагат портрета на Левски зад гърба си, като индулгенция. Но важното е да спазваме заветите му каква да бъде нашата държава - чиста и свята република и как да живеем в нея - да сме равни пред закона и да уважаваме личността на другия. Историкът припомни и думите на Левски “Българско да блести в Европа като една звезда!” - заветът му да бъдем част от Европа, но със самочувствие и достолепие, а не оставени в ъгъла.
Левски остава далеч и непознат и днес, каза доц. Петков. Във Велико Търново има паметник, на който най-големият герой на България е изваян с глава, обърната настрани. Ако Васил Левски обърне поглед към нас, кой няма да издържи на погледа му, попита историкът. Въпрос, който трябва да изгаря националната ни съвест не само преди 18 февруари, а при всяка крачка по пътя на българската демокрация.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води