Велинград - online - Сляпо момиче от Анезица твори и побеждава 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сляпо момиче от Анезица твори и побеждава
Публикувано 2011-02-15 08:31:49 от темпо

Когато съдбата те прикове към един стол в една стая в ромската махала Анезица със 100% слепота, можеш ли да намериш своя път в живота? Място за розови илюзии няма - в огромна част от случаите жестокостта на обстоятелствата се оказва в пъти по-силна от волята на човека. А когато човекът е невръстно дете, само воля не стига, нужно е някой да не отмине безучастно, а да протегне ръка.

Историята на Верка Стоянова Костандовска, която днес е на 18 години, е история и за жестокостта на съдбата, и за невероятната воля на едно дете, и за това как се случва добро, когато институциите проявят човешка съпричастност. Момичето, родено в Анезица, е лишено от зрение, а събитията в семейството се стичат така, че майката си тръгва и Верка остава на грижите на бащата. Във Велинград няма къде сляпото дете да ходи на училище и години наред вселената му е ромската махала Анезица. Но бащата Стоян намира точната врата, на която да почука за помощ - отдел “Закрила на детето” във Велинград, благодарение на който веднага е осъществен контакт със специализираното училище за деца с нарушено зрение “Луи Брайл” в София.
Сигурно на Верка никак не е било лесно, но на 12 години тя успява да завърши... първи клас. Сега е на 18 и след 6 години усилено учене вече е в девети клас. Ден след ден в преодоляване на планини от трудности, но през 2009 г. Верка Костандовска от Велинград печели трето място за незрящи в математическото състезание “Европейско кенгуро”, втора е в индивидуален шахматен турнир, създава рисунки, с които участва в проекта “Силата на водата”, участва в ски-състезанията за хора с увреждания, които всяка зима се провеждат на Юндола.
И още нещо, за което си заслужава да разкажем повече: Верка Костандовска е член на театралната трупа за незрящи “Невиждан театър” и участва в уникалната постановка “Сянката на моята душа” на режисьора Велимир Велев. Премиерата на спектакъла бе голямото събитие на Световния театрален фестивал за слепи в хърватската столица Загреб. Международната театрална критика е единодушна в изключително високата оценка за пресъздаваните от актьорите образи и картини от сенки, а публиката е запленена от умението им да надмогнат слепотата и да разкрият своите дълбоки преживявания и емоции със силата на изкуството. В момента спектакълът продължава да се играе с успех в Младежкия театър в София, а трупата на “Невиждан театър” заслужава да бъде видяна.
Ротари клуб - Велинград взе решение едно от талантливите деца, които на 15 февруари ще получат средства от събраните на миналогодишния Коледен благотворителен бал, да бъде Верка Костандовска. Това е малка награда за нейния кураж и способности, за силата, с която й пожелаваме винаги да следва своя път.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола