Велинград - online - Ползата от здравните медиатори - “Имаме си човек” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ползата от здравните медиатори - “Имаме си човек”
Публикувано 2011-02-21 21:46:51 от темпо

Радка Камбурова и Васил Василев - това са първите здравни медиатори във Велинград, които започнаха работа от 1 февруари 2011 г. Тяхната задача е да бъдат връзка между хората от ромската общност и държавните и общински институции по отношение на здравни и социални проблеми. За да се подготвят за новата си работа, са преминали пред обучение в Медицинския колеж в Пловдив и са издържали съответните изпити.

В община Велинград нуждата от подобни специалисти е от години, а нейното преодоляване стартира сега благодарение на спечеления проект и на големите усилия от страна на ресорния заместник-кмет Дияна Кехайова - към нея и към кмета Иван Лебанов са големите благодарности на участниците в проекта.
Много ясно необходимостта от здравни медиатори се вижда по време на задължителни имунизации на деца, които тук много често са съпътствани от нежелание и отказ на много от ромските семейства. Друг огромен проблем, в който тяхната намеса ще е от полза, е непосещаването на учебните занятия.
Двамата здравни медиатори започват новата си работа с подобаващ ентусиазъм. Вече са установили връзка с “лидерите” в Асфалтова база и Анезица. Самите те живеят там и затова хората ги познават и приемат с думите “Имаме си човек”. Това им позволява вече да имат и първите решени “казуси”: върнали са в училище дете, което повече от 3 месеца е било изпращано от майка си да проси, открили са двама неоткриваеми родители, за да помогнат на отдел “Закрила на детето”.
Важна част от работата им е, че вече са установили контакт с личните лекари, защото могат взаимно да си помагат - при кампании за имунизации, при организиране на здравни беседи, при издирване на заразно болни, избягали умишлено от болниците, каквито случаи има.
Местоработата на Р. Камбурова и В. Василев е в двете училища ОУ “Н. Рилски” и ОУ “Г. Бенковски”. Но те са твърдо решени да не разкарват хората, които търсят помощ по даден въпрос, а сами да ходят при тях. Защото част от “медиаторската” им функция е и това да съдействат при възникване на проблем с поредица от институции като “Социално подпомагане”, “Закрила на детето”, ЦНСТ, училища и детски градини.
Работата им няма да бъде ограничена само в ромската общност - вече имат уговорка с Центъра за възрастни хора в Чепино, на които ще помагат един ден в седмицата да стигат до здравно заведение.
Направена е първата крачка с откриване на работни места за двама здравни медиатори във Велинград. Сега е ред да се направят и следващите, защото от такива кадри се нуждаят и в селищата от общината.
Елена Баева









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай