Велинград - online - Ще дойдат ли по-добри времена за билкопроизводството 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще дойдат ли по-добри времена за билкопроизводството
Публикувано 2011-02-21 22:06:15 от темпо

През 2000 година в община Велинград се реализира проектът “Култивирано отглеждане на билки и взаимопомощ в общността”, финансиран от ПРООН. Създаден бе инкубатор за култивиране на билки на площ от 16 дка с обслужваща сграда от 126 кв.м, зала за обучения, 5 дка разсадопроизводство с автоматизирана поливна система и 11 дка експериментална база. Проектът бе оценен като изключително успешен и бе номиниран като един от 10 най- добри проекта за България. Тази успешна практика, “проходила” в Драгиново, вече се прилага в 6 общини в България, като билкопроизводството е включено като приоритет в националната програма за алтернативно земеделие в Родопите.

Звучи добре, но е в минало време. Защото финансирането по проекта е спряно, а над бъдещето на създадената база и насаждения тегнат множество въпросителни.
В същото време, по данни на Световната здравна организация, днес около 80% от всички хора по света използват лечебни растения и техният брой непрекъснато нараства. 1/3 от лекарствата в Германия и Франция са на билкова основа. Засилената експлоатация и търговия с лечебни растения са едни от основните причини, довели до нарушаване на биологичното равновесие и до намаляване на ресурсите от лечебни растения. Налице е чувствително съкращаване или изчезване на популациите от редица видове като медицинска ружа, пирински чай, червен кантарион, дилянка, лудо биле, иглика, тинтява. Като най-добър и ефективен начин за опазването на лечебните растения се налага тяхното култивиране и чрез различни програми и фондове се поощрява отглеждането на лечебни растения на общински и пустеещи земи.
Растителният свят на Велинградския район открай време е привличал интереса на многобройни наши и чужди посетители. На наша територия растат много и различни видове билки, като част от тях се срещат само в България и опазването им е важно не само за нас, а и за световния генетичен фонд. Във Велинградски район има 5 защитени природни местности с обща площ 837.5 ха: “Валявиците”, “Рогачица”, “Черновец” и “Клептуза” на територията на УОГС - Юндола и “Тъжника” на територията на Селище. В тях са поставени под защита редки или застрашени от изчезване билки като жълта тинтява, мечо грозде и др.
Защо се стига до ситуацията, в която в световен мащаб има толкова голям интерес към билките, ние разполагаме с природни условия и модерна база за тяхното култивиране, а на практика работата не върви? Краткият отговор е “Няма пазар”. С ниските си цени билките от Китай, които не са екологични като нашите, убиват пазара. При нас се набляга на биологичното отглеждане, почвата се тори само с естествен тор, всичко е ръчна обработка и се контролира строго от сертифицираща организация. Три години билки, произведени в разсадника край Драгиново, получават високи оценки на Световното изложение за биологични храни “Биофах” в Германия, но не се стига до подписване на договори заради по-високите цени на еко-продукцията.
Времената на икономическа стагнация са трудни, но посоката към екологичен начин на живот и връщане към природата е ясно очертана и в това е надеждата. И докато чакаме по-добри дни за билкопроизводството, ето кратка информация какви билки се култивират в момента в разсадника край Драгиново и могат да бъдат поръчани от клиенти:v Градински чай (Salvia officinalis) - Произхожда от Средиземноморската област. Употребява се при ларингит, кашлица от различен произход. Успокоява стомашни болки и действува благоприятно при възпаление на стомаха и червата, при стомашна язва, диария, чернодробни и жлъчни заболявания. Външно като запарка за компреси се прилага за лечение на гнойни рани, а за бани — при кожни обриви. Под формата на гаргара се препоръчва при ангина, зъбобол, възпаления на устната лигавица. Етеричното масло от градинския чай се използува за инхалации. Запарка от 1 супена лъжица билка на 1/2 л вряща вода се използува за гаргара и за лечение на гнойни рани.
Иглика (Primula veris) - Листата на лечебната иглика имат голямо значение. Те са богати на витамин С. Две-три свежи листа са достатъчни да задоволят дневната нужда на организма от витамин С. Особено ценно е това, че листата се ползват рано напролет, когато организмът изпитва недостиг на витамини. Билката действа успокояващо на нервната система, против болки в гърдите, при хроничен бронхит и при трудно уриниране.
Исоп лечебен (Hyssopus officinalis) -Исопът е едно от най ефикасните средства при лечение на плеврит, ползвано с успех още от древността. Действието на етеричното масло, съдържащо се в исопа като разреждащо секрецията и в същото време като откашлящо средство препоръчва билката против кашлица, бронхит, туберкулоза. В момента в разсадника има насаждения от исоп, който е изключително медодайно растение и от него се получава превъзходен мед. 1 с.л.. билка се запарва с 500 мл. вряща вода. Пие се топла, по 1/2 чаша 3-4 пъти дневно. Цъфтящите връхчета се използват за приготвяне и ароматизиране на ликьори.
Мента (Mentha piperita) - Ментолът действа обезболяващо, съдоразширяващо, при спазми в стомаха. Ментолът влиза в състава на редица препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания като валидол.
Маточината (Melissa Officinalis L) - Прилага се при ускорено сърцебиене, сърдечна невроза, неврастения, повръщане на нервна почва, мигрена, полова възбуда. Листата на маточината се употребяват при виене на свят, главоболие, високо кръвно налягане, за усилване на зрението, регулиране на нередовна менструация, шум в ушите, подагра, безсъние, лош дъх в устата.
Мурсалски чай (Sideritis scardica) - Билката е ендемит и е разпространена само на няколко места на Балканския полуостров. Най-големите находища са на територията на България на около 1800-1900 м. надморска височина - местността Мурсалица в Родопите, откъдето идва името Мурсалски чай, находището на Мугла и находището над Триград. Има и няколко находища в Пирин, около връх Али ботуш, където растението се нарича Пирински чай или Алиботушки чай. Има няколко находища и на територията на Гърция, Албания и Македония.
Руски учени твърдят, че силата на това растение се доближава до действието и свойствата на жен-шен. Вече е научно установено че мурсалският чай притежава силно антиоксидантно действие - влияе благотворно върху изчистването на организма от натрупаните отрови, има противораково действие и засилва имунната система. Отварата от растението се използва и за противовъзпалително, противомикробно и антибактериално въздействие, а също така при лечение и профилактика на простудни състояния и заболявания на дихателната система. Мурсалският чай предпазва от развитие на атеросклероза, ако се употребява редовно.
Поради масовото и безразборно бране, находищата са застрашени и брането на дивата билка е забранено от 1996 година, а видът е включен в Червената книга. Произвежданият край Драгиново Мурсалски чай е култивиран, с голямо съдържание на биологично активни вещества, което го прави още по-полезен и ценен. Предимството при култивирането е, че се развива на по-малка надморска височина и дава по-голям добив.
Валериана (Valeriana officinalis) - За медицински цели се използват корените и коренищата на растението. Валерианата оказва положително регулаторно влияние върху работата на сърцето, включително и на механизма на автоматизма и неговата проводяща система, подобрява коронарното кръвообращение и спомага за понижаването на нивото на артериалното кръвно налягане. Притежава сънотворен ефект, подобрява качеството на съня, включително и при лица, страдащи от безсъние и превъзбуда, не предизвиква усещане за сутрешна сънливост.
Невен (Calendula officinalis) - В народната медицина се използва цялата надземна част -цветове, стъбла и листа. Невенът има противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на раните. Като кръвопречистващо растение той е най-доброто средство при жълтеница. Използва се за лечение при заболявания на черния дроб. В нашия разсадник се отглежда сорт невен с големина на гербер и с отлично качество.
Лайка (Matricaria recutita) - Лайката съдържа гликозиди, които помагат за отделянето на стомашен сок и подобряват апетита. Хамазуленът пък има добре изразено противоалергично действие (при астма) и местно анестетично действие. Той влияе благотворно и върху обмяната на веществата в организма. Запарка от цветовете на лайка под формата на компресите се употребява при трудно зарастващи рани, мокри екземи, отоци. Чаят от лайка помага при болезнена менструация, маточни кръвоизливи, безсъние. Билката намира приложение и при ревматизъм, невралгични болки, алергични гастрити, нервна възбудимост, епилепсия, главоболие. За зъбобол и възпалено гърло се препоръчва гаргара от лайка 3-4 пъти дневно.
Мащерка (Thymus serpilum) - Известна още като бабина душица и овчарски босилек. Мащерката с право може да бъде наречена универсално лекарство за всякакви болежки. Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Мащерката има и противовъзпалително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие.Mащерката има положително влияние при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания. Мащерката може да се комбинира и с жълт кантарион, мента, цвят от бъз, маточина. Този еликсир от билки е не само вкусен чай, но и прекрасно лекарство. В разсадника се отглежда немски сорт високорастяща мащерка, която освен много красива е и много полезна.
Материалът е подготвен със съдействието на Дарина Шатова, Сдружение АРР-Велинград/ЦБИ

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води