Велинград - online - Пари от изворите - само след инвестициии и правила 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пари от изворите - само след инвестициии и правила
Публикувано 2011-02-21 22:43:46 от темпо

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа двете решения, с които държавата предостави на Община Велинград находищата с минерална вода “Велинград - Каменица” и “Драгиново”. Това е финалният документ по процедурата, след която изворите остават изключителна държавна собственост, но общината придобива право за безвъзмездно управление и ползване през следващите 25 години.

От находище “Велинград - Каменица” общината получава каптиран извор 7 и сондаж “Сярна баня”, извор и сондаж “Власа”, сондаж 3 “Мизинка”. От находището в Драгиново на общинско разположение са сондажи с номера 1, 2, 5 и 13.
Занапред общината вече ще разпределя социално значим и апетитен ресурс, но паралелно с това растат и задълженията й. Изворите съвсем не са вълшебната масичка, която дарява приказните герои с изобилие. Напротив, както във всяка бизнес дейност, за да се стигне до мечтания от общинарите момент, в който таксите от минералните води ще пълнят общинската хазна, първо ще трябва да се направят инвестиции.
Неизбежно контролът ще е по-строг. Досега МОСВ на практика се самоконтролираше и затова си затваряше очите за много от проблемите около изворите. Но прехвърляйки заедно с водите и отговорности на общините, министерството сигурно ще гледа под лупа как се изпълняват задължителните предписания. Ето част от условията, които МОСВ поставя пред общината, за да бъде осъществено правото за водовземане:
* Кметът на общината ще трябва задължително да възложи допроучване на находищата за преоценка на експлоатационните ресурси и технически възможните дебити. Тази преоценка подлежи на утвърждаване от МОСВ.
* Ще бъде нужна и балнеологична оценка на качеството на минералната вода, всеки месец общината ще трябва да прави микробоилогично изследване, а веднъж годишно - анализ на състава. Данните от анализите ще трябва да се оповестяват публично, включително чрез поставяне на трайна маркировка (табели) до изворите. Обявявайки състава на минералните води, общината ще трябва да информира населението дали има повишено съдържание на флуор и дали водата е подходяща за пиене.
* Изграждането, поддържането и състоянието на санитарно-охранителните зони занапред ще бъде отговорност на общината. До момента за това отговаряше Басейнова дирекция, но сега тя ще има само контролни функции.
* Общината е задължена да поддържа актуален регистър за двете находища, който да бъде достъпен на официалния сайт. В регистъра ще има данни за водовземните съоръжения и за издадените разрешителни за минерална вода, включително за тези, които предстоят да бъдат дадени.
МОСВ задължава кмета на общината да осигури ползването на минералните води без да се нарушава обществения интерес и в интерес на населението. В прерогативите на Общинския съвет ще бъде да определя местата и количествата вода за общо водовземане. Съветниците ще решават дали дадено искане за ползване на минерална вода отговаря на политиката за развитие на града, дали да бъде предоставено право на ползване и да се издаде разрешително във всеки конкретен случай.
В общинската хазна ще влизат таксите за водовземане по разрешителните, издадени от кмета на общината. Обектите, които имат издадени разрешителни от МОСВ за находища “Каменица” и “Драгиново”, ще продължат да плащат таксите си към Басейнова дирекция - Пловдив.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола