Велинград - online - Скитащите кучета - във временен приют 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Скитащите кучета - във временен приют
Публикувано 2011-02-21 22:53:31 от темпо

На 7 февруари в община Велинград се проведе работна среща във връзка със заповед на директора на РВМС – Пазарджик от 1 февруари т.г. за извършени проверки за наличието на скитащи кучета.

На срещата присъстваха зам.-кметът инж. Исмет Бабучи, експерти от общината и д-р Любомир Ланджов – официален ветеринарен лекар на община Велинград. От страна на ветеринарните власти беше извършена проверка на цялостната документация, свързана с овладяване на популацията от скитащи бездомни кучета, която се води от Общинска администрация. След това се извърши и обход на районите по населени места за установяване наличието на скитащи кучета.
От направения преглед и обход се констатира следното:
- Община Велинград има “Наредба за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата на територията на община Велинград”, която е приета с Решение №272, протокол №9 от 26.06.2008 год. на Общински съвет – Велинград;
- На територията на община Велинград за настоящия момент няма изграден приют за скитащи кучета по реда на чл. 137, ал. 1 от ЗВМД. Причините да не бъде изграден приют в определения 3-годишен период, определен от законодателя, е недостигът на финансови средства в общинския бюджет.
Поради ограничените финансови средства общината е намирала законови начини да се справя с овладяване популацията на безстопанствените кучета, за което са използвани услугите на “ЗВК” – Пловдив по метода “Кастрирай и върни”. По предложение на ръководството на община Велинград финансовите средства за изграждане на приют за безстопанствени животни трябва да идват централизирано от държавния бюджет и целенасочено да се използват само за тази цел.
На община Велинград са дадени следните предписания:
1.) За малките населени места стопаните да се предупредят да връзват кучетата си в дворовете или да възпрепятстват по всякакъв начин тяхното излизане на улицата.
2.) Продължаване регистрацията на кучетата – ветеринарно-медицинска и административна.
3.) Изискване от ветеринарните лекари при издаване на паспорт на кучето или извършване на ветеринарно-медицински манипулации (обезпаразитяване, ваксинация и др.), да поставят и чип.
4.) Да продължи кастрацията на скитащите кучета и прилагане на метода “Кастрирай и върни”.
5.) Община Велинград да пристъпи към изграждането на временен приют за безстопанствени животни - кучета, докато се осигурят необходимите финансови средства за изграждането на приют, който изцяло да отговаря на всички законови изисквания залегнали в Наредба №41/ 2009 г.
Пресцентър на ОА-Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай