Велинград - online - Всички искат пари в кризисна и изборна година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Всички искат пари в кризисна и изборна година
Публикувано 2011-02-21 22:55:12 от темпо

Тази година общественото обсъждане на проекта за бюджет’2011 на Община Велинград се превърна в масово искане на пари, въпреки че цифрите ясно, че в изборната година “пицата” пак ще е постна и коланът пак ще се затяга.

Бюджет’2011 г. стартира в недотам благоприятни условия на световна и национална икономическа и финансова криза, отчете заместник-кметът Георги Янчев и подчерта, че в общински план кризата се чувства осезаемо най-вече заради липсата на сводобни средства като банков заем и това пречи общината навреме и ритмично да разплаща стари задължения. Въпреки това общината продължава социалната си политика, вече трета година не повишава такса смет и местните данъци, нито таксите за детски градини. Зам.-кметът проследи разкритите работни места, спечелените от общината европейски проекти и разкритите социални услуги. “Не бива да ни упреквате и да се сърдите, че не всичко върви с бързи темпове, защото финансирането понякога не достига и първо залагаме на приоритетите и социалните ангажименти”, обобщи г-н Янчев.
В същия тон бе и изказването на главния финансист на общината Христо Савов. Той акцентира, че през 2010 г. за първи път след 1996-97 г. бюджетът на община Велинград е бил актуализиран и че трансферите от републиканския бюджет за нашата община са намалели с 420 000 лева. Успоредно с това заради кризата и общинските приходи бележат нестабилност, защото много хора нямат финансова възможност да си плащат навреме данъците. Според г-н Савов финансовата ситуация изглежда така: “Общините влизат в 2011 г. с редуцирани собствени приходи, намаление на държавните трансфери и критични неразплатени прагове на счетоводните документи”.
Въпреки очертаната картина на криза в общинските финанси, повечето от изказванията на гражданите бяха с искания за отпускане на пари. Голяма група жители на махала Крушата до Сърница поиска ясен отговор дали общината ще намери нужните 10 000 лева, за да се поставят 1.5 км тръби и да се пусне в експлоатация изграденият нов водоем. С проблема подробно ви запознахме в предишния брой на в. “Темпо”, а по време на общественото обсъждане хората от Крушата не получиха търсеното “да” или “не” и ще трябва да чакат решенията на извънредната сесия на 22 февруари.
Кметът на Сърница Мехмед Карамолла предложи в проекто-бюджета да бъдат заложени близо 100 000 лева за ремонти в населеното място. Той се аргументира с факта, че безработицата в Сърница е най-ниска в общината и относителният дял на приходите в общинската хазна от Сърница е 13-14% или 600 000 лева, а от данъци за МПС - 32 000 лева. В същото време делегираният бюджет на кметството е едва 209 000 лева, а в строителната програма няма нито един лев за ново строителство.
Велинградчани очаквано поставиха на първо място въпросът за неработещите Кална и Чепино баня. Илка Делиева и Димитър Кавръков попитаха докога баните няма да работят, а г-н Кавръков окачестви сегашната ситуация в СПА столицата Велинград като безобразие и подигравка с хората. Зам.-кметът Г. Янчев отговори, че общината няма как да влезе в баните преди да са приключили съдебните дела за прекратените концесии.
Очаквано критично бе и изказването на София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”. Според нея малко хора са успели да се запознаят с отчета и проектобюджета, тъй като документите са достъпни само на сайта на общината. Критиката й бе насочена към липсата на прозрачност за щатовете в Общинска администрация и съответно разходите за заплати, както и за отчета по програмата за капиталови разходи. София Ключкова поиска да се даде конкретен отговор от кои точно обекти са планираните 700 000 лева от продажба на земя и 150 000 лева от продажба на сгради.
Г-жа Соня Тоскова, директор на СОУ “Методи Драгинов”, поиска в бюджета за 2011 г. да бъдат заложени средства за изграждане на физкултурен салон, с какъвто училището не разполага и 554 деца провеждат часовете по физическо възпитание в стая 7.5 на 5.5 метра.
Управителят на “ВКТВ” Ибрахим Бухов подчерта, че е крайно належащо да се осигурят средства за санитарно-охранителни зони около водовземания, за които титуляр на разрешителното е общинската фирма. Ако 8-те санитарно-охранителните зони не се направят, може да се спре водовземането - нужни са 6000 лева.
Средства в размер общо на 100 000 лева поиска и управителят на общинската болница д-р Атанас Ташев. Подкрепи го общинският съветник д-р Жеко Чешмеджиев, който поиска общината да дофинансира Спешната помощ, тъй като в момента “МБАЛ-Велинград” прави това с 15-20 000 лева месечно. Г-н Христо Савов бе категоричен, че спешната помощ е държавна дейност и няма законова възможност общината да я дофинансира. Другото искане на д-р Чешмеджиев беше за сесията да бъде представен план-график каква общинска осбственост ще се продава през 2011 г.
След репликата на Христо Савов, че “училищата са пълни с пари” и има над 300 000 лева в сметката за образование, директорът на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов попита защо вместо по 1342 лева за ученик общинските училища са получили по 1272 лева, кога и как ще бъде изчистена тази разлика от 70 лева. Ще бъде преизчислено и коригирано от наша страна, обеща зам.-кметът Георги Янчев.
С това общественото обсъждане приключи, но се оказа, че списъкът на исканията за пари е по-дълъг. В Общинския съвет са депозирани такива от ЦДГ “Радост”, Историческия музей, Кметство Света Петка и ПГГС “Христо Ботев”. Съветниците ще решават за бюджета този вторник и със сигурност в залата ще има още спорове за парите, които няма да достигат през кризисната, но и изборна 2011 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води