Велинград - online - Повици на хищни птици гонят гарги и врани от центъра 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Повици на хищни птици гонят гарги и врани от центъра
Публикувано 2011-02-28 22:13:31 от темпо

Странни звуци се носят над централния площад във Велинград. Техен източник е специален звуков електронен апарат за прогонване на вредни птици. Устройството е монтирано на едно от дърветата в парка и издава повици, характерни за хищни птици като сокол, ястреб и сова. То се включва, когато в близост прелети птица, а целта е по този нетрадиционен начин да бъдат прогонени стотиците врани и гарги, които вече близо 2 години са истинска напаст в тази част на града.
Електронният апарат е с обхват 4 декара и по никакъв начин не вреди на птиците, само ги прогонва чрез записаните повици на хищните птици.
Когато преди година вестник “Темпо” писа, че гарги цапат центъра на Велинград, темата предизвика широк отзвук. Много читатели се обадиха с настояване да се предприемат действия заради мръсотията - изклепани пейки, паметник, чешма, зелена растителност и заради постоянното грачене от стотиците птици, харесали си за местообитание високите дървета на централния площад. Оказа се, че задачата не е лесна, тъй като птиците са защитени по закон.
Сега проблемът е решен с общите усилия на общината и двама от бизнесмените с търговски обекти, разположени точно в най-пострадалата от нашествието на врани и гарги зона. Георги Минков и Кънчо Бозев са направили дарение на общината в размер на 160 лева за закупуване и монтиране на звуковия електронен апарат. Ефектът не само се чува, а и се вижда - в момента над централната градска част летят значително по-малко птици и съответно замърсяванията са ограничени.
Така че, ако минавайки през центъра, ви стреснат звуци на хищни птици, не мислете, че сте попаднали в гората - просто това е вариант градът да бъде по-чист.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води