Велинград - online - Предизборно продават земи и сгради за 2 милиона лева 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Предизборно продават земи и сгради за 2 милиона лева
Публикувано 2011-02-28 22:45:13 от темпо

Продажби на общински имоти и сгради - това е спасителната сламка, за която се хвана Общинският съвет, за да “върже” сметките за 2011 г. След дълги умувания и спорове в комисиите и в сесията, съветниците взеха единодушно решение през 2011 г. спешно да започнат да продават общинско имущество на стойност 1 900 000 лева. Според кмета Иван Лебанов демонстрираната загриженост е закъсняла и проблемите ще се трупат, защото мнозинството съветници не подкрепи тегленето на кредит. “С 30 милиона кредит община Пазарджик строи, а ние половин година се надлъгвахме как да не теглим кредит!”, подчерта кметът.
ОТЧЕТЪТ - “МНОГО ПОСТЕН”
Извънредното заседание за приемане на бюджета се проведе на 22 февруари. От отчета за 2010 г. се видя, че през миналата година общината не е получила около 1 милион лева, защото държавната субсидия е изплатена на 90%, а местните приходи също са намалели. Съветникът от ДПС Али Мареков определи отчета като “много постен”, а кметът Лебанов отговори, че от проверки служителите на ОА работят в постоянен стрес и това е отчет, а не анализ.
БЮДЖЕТЪТ - “НА РЪБА НА ПРОПАСТТА”
“Никога не сме имали толкова орязан бюджет, на ръба на пропастта, на ръба на оцеляването” бе оценката на Екатерина Каферинова за бюджет’2011. Борис Голомехов изрази позицията на местния туристически бранш, че секторът е останал един от малкото работещи в общинската икономика, но думата “туризъм” дори не присъства в бюджета. За поредна година Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите настоя в бюджета изрично да се упомене, че средствата от туристическия данък ще се изразходват само след решение на Консултативния съвет по туризъм и предложиха точно за какво да се харчат завишените приходи: озеленяване, осветление, асфалтиране.
Друг спор по бюджета се завъртя около сумата от 27 000 лева за представителни разходи на кмета и Общинския съвет. Фидел Беев поиска 10 000 лева от представителните да се дадат за водопровода на Крушата, но съветниците определиха изказването му като популизъм и не го подкрепиха (позицията на кмета Лебанов публикуваме отделно).
Остра критика отправи Али Мареков, който подчерта, че реалното финансово състояние на общината не е ясно и има слухове, според които задълженията са равни на искания кредит от 5 милиона лева. Той повтори тезата, че не може с 2 странички да се иска кредит и попита как се управлява общинското имущество и каква е събираемостта на наемите.
С ясното съзнание, че не могат да променят цифрите и след като отделиха своите заплати в отделно перо, съветниците единодушно гласуваха бюджет’ 2011 г. с общ размер на приходите 18 258 557 лева.
ПРОГРАМАТА ЗА КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ - “ДВОЙНО ИЛИ НИЩО”
И тази година в центъра на разискванията бе Програмата за капиталови разходи, чийто цифрите са безпощадни: държавата отпуска на община Велинград само 447 200 лева, като от тях 290 600 лева са целеви за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и за цялата строителна програма остават едва 156 600 лева. Допълнителна тежест са неразплатените стари задължения на общината по тази програма към 1 януари 2011 г. - 770 374 лева.
За да компенсира огромния недостиг на пари за строителна програма, ОА предложи да бъдат заложени приходи от продажби на земя - 700 000 лева и на сгради - 150 000 лева. От своя страна съветниците взеха решение да завишат тези приходи повече от 2 пъти - от 850 000 на 1 900 000 лева.
Най-активни при разпределянето на парите по строителната програма бяха съветниците от ДПС. Али Мареков и Мустафа Джамбаз предложиха подробен списък от кой обект се взимат пари и на кой обект се прехвърлят. Предложението включваше и това да се вземат суми от неразплатените задължения за 2010 г. и с тях да се покриват разходи за 2011 г. Срещу това се обяви групата на БСП. Тома Пачалов подчерта, че ако се посегне на неразплатените средства, фирми могат да наложат запор върху сметките на общината. Възможно е в изборна година и умишлено да се блокира работата на общината. Аргументите му бяха чути и съветниците гласуваха, че няма да се прехвърлят суми от старите неразплатени задължения.
Много се спори по разпределението на засега виртуалните 1 900 000 лева от продажби. Съветници изразиха съмнения дали сумата де факто ще бъде събрана, а Ек. Каферинова призова Общинският съвет да поеме своята част от отговорността и след като залага такива приходи, бързо да открие процедурите по продажбите.
Съществен бе и въпросът какво точно ще продава общината, като съветниците поискаха ОА да даде пълен списък. На редовната сесия на 24 февруари бе представена и приета Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2011 г. Според тази програма общината ще продава във Велинград 6 урегулирани поземлени имота, бившата сграда на “Стройком”, сградата на “Старата община” в Чепино и един магазин. Ще се продават 1 имот в Юндола, 3 в Медени поляни и 1 в Магерово, сградите на общежитието в Абланица и бившия цех за килими в Света Петка. Общината ще разчита и на приходи от продажби на отстъпено право на строеж. Това е списъкът на продажбите “на първо четене”, той ще се допълва и актуализира.
Всички присъстващи на сесията 23 съветници подкрепиха рязко завишената програма за капиталови разходи - ясен знак, че идат избори.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води