Велинград - online - Андрей Пантев: Това е най-честната война на XIX век 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Андрей Пантев: Това е най-честната война на XIX век
Публикувано 2011-03-08 09:53:08 от темпо

В навечерието на националния празник на среща с велинградчани в големия салон на читалище “Васил Левски” дойде проф. Андрей Пантев - един от най-известните български историци, депутат от гражданската квота на Коалиция за България в трите последни български парламента.
Какво ни е събрало тук, обърна се професорът с въпрос към почитаемата публика и сам отговори - общата тръпка да отбележим едно време, което си е отишло, но е останало у всеки от нас.
3 март е празник на възкръсналата българска държава, на този ден са се успокоили сенките на всички загинали за българската свобода, на този ден най-сетне махаме фесовете от главите си.
Проф. Пантев бе категоричен, че не случайно точно 3 март е националният празник на България. Датата бележи края на войната между две имперски сили - Русия, разположила се на 2 континента и Турция, простряла се на 3 континента. Важният за нас българите въпрос е дали сме били неспособни сами да отхвърлим зависимостта на една чужда и враждебна сила, владяла ни 500 години. От всички поробени държави на Балканите България е била в най-невъзможна ситуация, каза историкът и образно обясни, че ние сме били във фризера на хладилника, в изолация под похупак без никаква възможност за контакти със света, в желязната хватка на поробителя, защото плодородната българска земя е била житницата на Османската империя. Независимостта на Сърбия е била все едно да отсечеш крайник, но независимостта на България е равносилна на това да отсечеш главата. Затова величието на нашите бунтове, съзаклятия и въстания е голямо. Нашите борци за свобода не са били прости и лековерни, че с едно черешово топче ще гътнат империята, а са тръгвали с обречеността на хора, които знаят, че ще умрат без да победят. Българите не вдигат въстание за нож и вилица, за ядене и пиене, за нива или имот, а с идеята “Да бъдем пак каквито бяхме, ил всинца да измрем”.
Европа беше загърбила българите, тя нехаеше за нас и ние трябваше да изкрещим, за да бъдем забелязани, каза проф. Пантев. Тезата, че Русия идва да ни завладее той определи като “абсолютни глупости” и допълни, че без руското оръжение великите сили щяха да ни направят едно красиво погребение, подобно на арменците. Интелектуалци от Западна Европа подкрепят България, но симпатиите и подкрепата са лесна работа, далеч по-трудно е да организираш военна кампания и да пролееш кръв. В онзи исторически момент Русия е по-европейска от останалите европейски страни, подчерта проф. Пантев.
Той отдели място и за незримата, но огромна заслуга на българския народ за нашето освобождение - идеите на Вазраждането, запазените църкви и манастири, българските училища, нашите въстаници, четници, хъшове, опълченци, свещеници и даскали, патриоти и родолюбци. Ние разкъсахме обръча на презрение и пренебрежение на света към нас и 30 години след Освобождението догонихме балканските държави, които ни бяха изпреварили с 60 години.
Проф. Пантев определи руско-турската освободителна война като най-честната война на XIX век. И призова всеки българин да мисли да родината като за майката - “Една е тя!”.
От името на общината зам.-кметът Георги Янчев благодари на проф. Пантев за споделената емоция на националния ни празник. Съорганизатор на срещата бе общинската организация на БСП, а на финала много велинградчани се наредиха да стиснат ръка на професора и да благодарят за силните му слова.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай