Велинград - online - Бранко Манушев: Йога дава здраве 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Бранко Манушев: Йога дава здраве
Публикувано 2011-03-14 21:25:26 от темпо

Бранко Манушев, добре познат на велинградчани като художник и уредник на Художествената галерия, е и инструктор по йога. Занимава се с йога отдавна, интересът му се ражда още през студентските години в Художествената академия в София, но тогава в България литературата за йога е малко и почти апокрифна. Събитията на 10 ноември 1989 г. го заварват в Гърция, където го водят две задачи - интересът към гръцкото изкуство и към философията и практиката на йога. Преди броени дни във Велинград започна поредният организиран от него курс по йога и това е поводът за нашия разговор.


- Първият съвет към хората, които искат да се занимават с йога?
- Най-доброто е да не се започва самостоятелно. Много хора си навличат проблеми със самостоятелно практикуване на йога, а е по-добре да се консултират. Обикновено искат да скочат веднага от първото на последното стъпало, а то не става така. Трябва да се мине през различните етапи, защото ако например белите дробове не са подготвени за определени дихателни техники, може да се стигне до емфизем и други проблеми.
- Какво дава йога на хората?
- Йога дава почти всичко, което човек може да иска - всякакъв вид здраве. Йога е санскритски термин и означава единство в няколко смисъла - единство на тяло, ум и дух. Другото значение на йога е философското и то изисква определен начин на мислене и духовна нагласа.
Ако се тръгне стъпка по стъпка, с йога може да се изгради много добро здраве. Има различни видове йога. Някои тръгват от идеята, че светът е изграден по двойки (ин и ян) и залагат на балансирането на енергиите. Има йога на ума, при която се повтарят мантри и звуци и се постига определено състояния на ума - по-спокоен, по-възприемчив, с по-добро разбиране на света, което води до по-дълбока философия за живота. Техниката предизвиква максимален релакс и решаване на проблеми с психосоматичен характер като например диабет. Този вид йога успешно се бори със стреса, на който сме подложени днес. Друг вид йога е свързана с универсалния дух и абсолюта.
- Има ли значение възрастта за човек, който е решил да започне курс по йога?
- Може да се започне на различна възраст. Аз имам 30-годишна практика - повечето хора, които идват на курс, имат проблеми от различен характер, които водят до нарушаване на физическото здраве. Първоначално те се ориентират към хата, а след това и към друг вид йога. Съществуват ограничения - упражнения, които не се правят при високо кръвно и не се практикуват без инструктор. Има и разработена йога за деца.
- Трябва ли човек да е вегетарианец, за да се занимава с йога?
- Има препоръчителен хранителен режим - да се ограничи месото. Умът и тялото са свързани. Когато в тялото се натрупат вредни вещества, не се изпращат нормални сигнали до мозъка, мозъкът от своя страна не изпраща сигнал до проблемните части от тялото и т.н. Ако се спазва хранителният режим, по-бързо се постига по-добър ефект от йога. Важно е и да не се злоупотребява с тестени изделия, захар и бяло брашно.
В йога има и чисто морална страна - да не убиваш друго същество. Както се казва “Не искам да съм жив гроб за мъртви животни”.
- Могат ли да прекъснат заниманията или йога е за цял живот?
- Според нуждата! Ако си решил физическите си проблеми и нямаш нужда да поддържаш по-високо енергийно ниво - отказваш се, можеш пак да се върнеш. Има хора, които го правят, защото им помага и в здравословен, и във философски смисъл, подобрява концентрацията. Който се хване сериозно, рядко се отказва. За най-добри резултати трябва да се практикува всеки ден, но е добре и два пъти седмично.
- Промени ли се вече общественото мнение по отношение на йога?
- В България е имало йога преди 1944 г. След това темата официално не е била популярна, излизала е апокрифна литература. Първият курс по йога във Велинград направих през 1992 г. Тогава имаше хора, които обявиха това за секта, но сега вече е друго. Създадена бе Българска йога организация, има много курсове, хората разбраха, че йога е наука. Днес, когато стресът е толкова голям, интересът към йога расте, включително в нашия град.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай