Велинград - online - Д-р Д. Иванова: Туристите искат сертификати и на хотелите, и на персонала 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Д-р Д. Иванова: Туристите искат сертификати и на хотелите, и на персонала
Публикувано 2011-03-14 21:38:32 от темпо

Гост на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград на 11 март бе д-р Д. Иванова от обществената организация Форум на регионите - Брюксел. В срещата, провела се в общината, участва и заместник-кметът с ресор туризъм Дияна Кехайова.

Родена в България, но немски жител вече повече от 20 години, преподавател по макроикономика в Лайпцигския университет, а сега и част от международния екип на Форум на регионите, д-р Иванова се оказа изключително интересен и полезен събеседник за хората от туристическия бранш във Велинград.
В момента Форум на регионите подготвя събитието “Здраве. Региони. Партньорства”, домакин на което на 22 и 23 юни ще бъде Европейският парламент. Един от акцентите ще бъде представянето на СПА туризма, а участниците ще могат да покажат възможностите на своите хотели, екологични храни и СПА продукти. В този сегмент от пазара конкуренцията в Европа е огромна, а България трябва да компенсира своята непопулярност с директен маркетинг, бе съветът на д-р Иванова към велинградските хотелиери. Сред поканените гости на събитието ще са представители на здравните каси и лекари от Германия, които се интересуват от хотели с балнеология и следболнично лечение. Радващо е, че във Велинград вече има хотели с международно признати сертификати, но германският турист или болен е свикнал и очаква да има и сертифициран персонал - рехабилитатори, кинезитерапевти, лекари, обслужващ персонал. Най-голям брой туристи българските хотели губят заради лошото обсулжване, кадрите не са обучени и това е огромен проблем на бранша. Пътят е хотелите да защитават сертификати и то такива, които са добре познати на западния турист, подчерта д-р Иванова.
И към хората от бизнеса, и към общината Д. Иванова отправи настоятелен апел да ползват максимално възможностите на отворените граници в Европейския съюз. В момента ЕС дава много пари за туризъм и отчитайки кризата във всички общините, насочва средства по програми за полуляризация на регионите и културата. Добър пример за съвместната работа между българска община и Форум на регионите е Кюстендил. През 2010 г. Кюстендил разработи проект за създаване на общинска клиника за рехабилитация и успя да подпише договор за лечение на клиенти на германска здравна каса. Община Кюстендил вече участва, а сега отново ще се включи на изложението “Здраве. Региони. Партньорства” в белгийската столица.
Д-р Иванова отчете, че работата по оперативните програми на ЕС в България е твърде тежка и посъветва представителите на туристическия бранш да търсят партньорство с фирми от ЕС, да печелят заедно проекти и да излизат директно на международния пазар. Честа грешка на българския бизнеснесмен е да прави това, което е направил колегата. Верният вариант е да се търси вода от извора - най-точната информация за проектите, по които може да се кандидатства, е в сектора за малки и средни предприятия в Европейската комисия в Брюксел. В тази посока експертна помощ оказва и Форум на регионите.
Отчитайки видяното във Велинград, д-р Д. Иванова подчерта липсата на инфраструктура като основна пречка за развитието на туризъм на международно ниво в нашия регион.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води