Велинград - online - Има ли пешеходна зона във Велинград? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Има ли пешеходна зона във Велинград?
Публикувано 2011-03-14 21:40:56 от темпо

Ако се гледа плана на града - да, пешеходна зона има. Но начертаната “картинка” е едно, а действителността се разминава с чертежа.
Да приемем за начало на пешеходната зона двете сгради на общината - старата и новата. Пред старата сграда са строени колите на Общинска администрация - не само служебни, а и лични автомобили на служители.
В дните, когато има сесия, този паркинг не стига, защото трябва място и за колите на общинските съветници. Специална табела откъм ул. “Юндола” сочи, че входът е само за “служебни автомобили” (твърде неясна формулировка впрочем). Алеята до парка също се пълни с коли на общинари. Ако голяма част от тях не са толкова луксозни, мястото ще заприлича на ДАП. Не е рядкост да се паркират автомобили и пред голямата сграда на общината. Сигурно е за удобство на работещите там, но тази практика генерарира много недоволство сред велинградчани. Особено сред тези, които чинно си плащат за паркиране в синя зона, но са напълно демотивирани защо трябва да го правят при гледката на десетки коли на общинари, паркирани кой знае по силата на какъв закон в пешеходната зона.
Продължаваме разходката надолу към площад “Николай Гяуров”. Едва ли вече някой пешеходец се изненадва, ако го изпревари кола на банка, поща, куриерска служба или търговски обект, който трябва да се зареди. Не че няма възможност да се свърши работа без автомобил в пешеходната зона - просто така е по-лесно, никой не глобява, а колкото до пешеходците - да си отварят очите на четири!
На самия площад си имаме “обръщало” откъм улица “Отец Паисий”, където незнайно как изчезна металната преграда и колите спокойно си маневрират по плочките на центъра.
От “Чашата” към новата Търговска улица е място, замислено и планирано за разходка. Да, ама не! В името на пазарната икономика улицата е разчертана като синя зона. Като се прибавят стоянката за такситата и паркингът пред хотела, за пешеходеца остава да се движи в един проход или тунел между десетките автомобили.
Нова мода е паркирането точно на входа на Търговската улица - нищо, че е кръстовище и нищо, че пешеходецът все пак трябва да има как да премине. Види ли място, шофьорът спира - такава ни е културата, такива са и условията за паркиране в центъра на Велинград.
Да зададем въпроса по друг начин: има ли нужда Велинград от пешеходна зона? Да, има! И заради нас, които живеем тук, а и заради туристите, които идват точно тук, за да избягат точно от трафика, задръстванията, паркирането и стреса на големите градове. Велинград не град с мащабите на София или Пловдив, за да има “Витошка” или “Главната”, но нека поне пешеходната зона наистина да е такава. Хубаво ще е някой да даде пример и е редно това да направят първо общинарите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води