Велинград - online - Има ли пешеходна зона във Велинград? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Има ли пешеходна зона във Велинград?
Публикувано 2011-03-14 21:40:56 от темпо

Ако се гледа плана на града - да, пешеходна зона има. Но начертаната “картинка” е едно, а действителността се разминава с чертежа.
Да приемем за начало на пешеходната зона двете сгради на общината - старата и новата. Пред старата сграда са строени колите на Общинска администрация - не само служебни, а и лични автомобили на служители.
В дните, когато има сесия, този паркинг не стига, защото трябва място и за колите на общинските съветници. Специална табела откъм ул. “Юндола” сочи, че входът е само за “служебни автомобили” (твърде неясна формулировка впрочем). Алеята до парка също се пълни с коли на общинари. Ако голяма част от тях не са толкова луксозни, мястото ще заприлича на ДАП. Не е рядкост да се паркират автомобили и пред голямата сграда на общината. Сигурно е за удобство на работещите там, но тази практика генерарира много недоволство сред велинградчани. Особено сред тези, които чинно си плащат за паркиране в синя зона, но са напълно демотивирани защо трябва да го правят при гледката на десетки коли на общинари, паркирани кой знае по силата на какъв закон в пешеходната зона.
Продължаваме разходката надолу към площад “Николай Гяуров”. Едва ли вече някой пешеходец се изненадва, ако го изпревари кола на банка, поща, куриерска служба или търговски обект, който трябва да се зареди. Не че няма възможност да се свърши работа без автомобил в пешеходната зона - просто така е по-лесно, никой не глобява, а колкото до пешеходците - да си отварят очите на четири!
На самия площад си имаме “обръщало” откъм улица “Отец Паисий”, където незнайно как изчезна металната преграда и колите спокойно си маневрират по плочките на центъра.
От “Чашата” към новата Търговска улица е място, замислено и планирано за разходка. Да, ама не! В името на пазарната икономика улицата е разчертана като синя зона. Като се прибавят стоянката за такситата и паркингът пред хотела, за пешеходеца остава да се движи в един проход или тунел между десетките автомобили.
Нова мода е паркирането точно на входа на Търговската улица - нищо, че е кръстовище и нищо, че пешеходецът все пак трябва да има как да премине. Види ли място, шофьорът спира - такава ни е културата, такива са и условията за паркиране в центъра на Велинград.
Да зададем въпроса по друг начин: има ли нужда Велинград от пешеходна зона? Да, има! И заради нас, които живеем тук, а и заради туристите, които идват точно тук, за да избягат точно от трафика, задръстванията, паркирането и стреса на големите градове. Велинград не град с мащабите на София или Пловдив, за да има “Витошка” или “Главната”, но нека поне пешеходната зона наистина да е такава. Хубаво ще е някой да даде пример и е редно това да направят първо общинарите.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай