Велинград - online - Тепърва ще се говори какво е Станиловец 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Тепърва ще се говори какво е Станиловец
Публикувано 2011-03-21 22:26:14 от темпо

Археолозите на Историческия музей Асен Салкин и Димитър Байраков отчетоха пред Тракийската секция на БАН свършената работа през 2010 г. на археологическите обекти Острец с научен ръководител ст.н.с. д-р Диана Гергова от НИМ при БАН и археологическия обект в местността Станиловец с научни ръководители Асен Салкин и Димитър Байраков.

Оценката на специалистите от БАН: археологическият обект Острец е едно от големите тракийски светилища в Родопите с продължително функциониране, а екипът е направил много прецизно датиране на култовата керамика от група “Цепина”, която се намира в изобилие на връх Острец.
Голям интерес са предизвикали и проучванията в м. Станиловец. Те са поставили пред археологическата общност много въпроси около характера на обекта и култовите практики, извършвани там в древността. В НИМ при БАН обектът в м. Станиловец е предизвикал дебати
по въпроси, свързани с архитектурния план на гробищното съоражение и особено фактът, че е без покритие. Специалистите от института и археолози от цялата страна смятат, че тепърва ще се говори за обекта, защото ще се търси отговор на въпроса “Какво е Станиловец?”. Това на практика означава по-голяма надежда за съдействие и финансова помощ от страна на институциите и особено от общината, за да може да се организира културно-археологически и исторически туризъм.
На 14 и 15 март в Националния археологически институт при БАН двамата археолози на музея отчетоха пред секция “Теренни проучвания” регистрираните през 2010 г. около 20 нови археологически обекта на територията на общината.
В отчета за работата е посочен акцента през изминалата година, поставен върху регистрирането и подробното документиране на обекти, намиращи се на територията на Драгиново и Велинград и по течението на река Малка Мътница и около Микроязовира.
Археолозите Асен Салкин и Димитър Байраков и директорът на Историческия музей Снежана Велева благодарят на ръководствата на общината и Общинския съвет и на горските стопанства за помощта и съдействието. Благодарят и на органите на МВР за съвместната работа в борбата с иманярите за опазване на културно-историческото наследство на нашия край.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води