Велинград - online - Наука с любов към природата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Наука с любов към природата
Публикувано 2011-03-21 22:54:44 от темпо

Г-жа Магдалена Белухова ще вземе участие в световния форум Съвременен преглед на природните науки от 16 до 19 април в Копенхаген. Заминават 7 преподаватели от цяла България - двама професори от висши учебни заведения, трима учители от природо-математически гимназии, един от Априловската гимназия и г-жа Белухова, преподавател по биология и химия в Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” във Велинград. Сам по себе си този факт говори достатъчно и за нивото на велинградската гимназия, и за личните професионални постижения на М. Белухова.

Месец преди Копенхаген в това имаха възможност да се убедят гостите на представлението “Наука на сцената”, което се състоя във фоайето на гимназията на 16 март. Главните роли изпълниха участниците в Клуб “Интелект”, а самото събитие бе заснето и ще бъде представено като филм на срещата в датската столица.
“Наука на сцената” постави най-важния въпрос, който жителите на планетата Земя трябва да си задаваме всеки ден и час: “Какво направихме?”. Какво направихме със земята, водата, горите, въздуха, с цялата природа? На фона на природните и ядрени катаклизми в Япония въпросът прозвуча с още по-голяма тревога и болка.
В импровизирани лаборатории по биология, физика и химия учениците от клуб “Интелект” чрез опити показаха как миещите вещества въздействат на здравеца и водораслите; лечебните свойства на водите от Радонова бяна, Власа, Клептуза и Вельова баня; ароматите във въздуха на Велинград; еко-щетите от горенето на отпадъци. Приложението на науката видяхме и в “спешния кабинет”, където учениците “лекуваха” чужденец, останал дълго време в сауната на СПА хотел. Бъдещи микробиолози демонстрираха опити с бактерии и вируси, еколози показаха създадени от тях макети на хранителни вериги. Част от представлението “Наука на сцената” бе и представянето на книгата “Диворастящи плодове и приложението им в медицината”, създадена също от членове на Клуб “Интелект”.
Общото послание на младите учени бе, че мониторингът може да бъде в полза на хората, а ние като гражданско общество трябва да бъдем много по-активни в опазването на природата и решаване на еко-проблемите.
Това прозвуча и в показаната чрез мултимедия реч на 12-годишно момиче от Канада пред ООН, която всички изслушаха с огромно вълнение. Аз съм дете, което няма решения за всички въпроси, но вие трябва да имате и трябваше да се тревожите за глада, озоновата дупка, химикалите във въздуха, заразената риба, изчезващите растения и животни, изсечените гори, когато сте били на моята възраст, каза момичето и напомни на световните лидери, че да загубиш бъдещето на планетата не е като да загубиш избори. 12-годишната канадка накара всеки от присъстващите да си даде сметка как ние купуваме и хвърляме, докато милиони хора по света бедстват и че ако всички пари, дадени за войни, бяха спестени, светът щеше да е прекрасно място.
Аплодисментите бяха бурни и заслужени - за клуб “Интелект”, за г-жа Белухова и колегите й Сн. Похлупкова, Ив. Гушевилова, В. Грънчарова, Й. Николова, В. Папанова, Кр. Чачова и Л. Сергева. “Ние сме част от науката на цяла Европа и винаги сме подготвени за всичко”, каза М. Белухова, която получи много цветя и поздравления. Финалът на научното представление беше вкусен - кисело мляко с плодове. А този разговор за природата ще продължим, когато г-жа Белухова се завърне от Копенхаген.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай