Велинград - online - 14 се борят за поръчката в Грашево, АОП я обжалва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

14 се борят за поръчката в Грашево, АОП я обжалва
Публикувано 2011-03-29 09:16:33 от темпо

Рекорден брой кандидати - 14 дружества, участват в обявената от община Велинград обществена поръчка за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в Грашево. Прогнозната стойност на поръчката е 5 015 928 лева (без ДДС), а финансирането е осигурено по договор между Държавен фонд “Земеделие” и общината с подкрепата на Европейския фонд за развитие на селските райони.

14-те фирми, подали документи за участие в процедурата, са: “Райкомерс Конструкшън” АД, “Хидрострой” АД - Варна, “БГС Груп” - Стара Загора, “Еко-Хидро-90” ООД, “Лудвиг Файфър Хох”, “Пътностроителна техника” АД, “Понсстройинженеринг” ЕАД, Обединение “Овергаз-Водоканалстрой”, ЕТ “Металик - Иван Михайлов”, Обединение “Инос - Рила ДЗЗД”, “Пътинженеринг” ЕООД, Консорциум “Стройкомерс-ГСМ”, ДЗЗД “Пътстрой Марица” и “Балканстрой” АД.
За първи път в комисията, назначена със заповед на кмета на общината Иван Лебанов, не участват служители на общинската администрация. Всичките 7 членове на комисията са външни експерти, одобрени от Агенцията по обществени поръчки. “Така осигуряваме максимална обективност на работата по поръчката”, заяви за в. “Темпо” ресорният зам.-кмет по европейските проекти Георги Янчев.
Стартът на процедурата обаче бе съпроводен с жалба, подадена от Агенцията по обществени поръчки (АОП) пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На 28 януари 2011 г. дружество “Статус Н” ООД е подало сигнал до АОП, че при откриване на обществената поръчка възложителят Община Велинград е поставил ограничителни изисквания към кандидатите. Като такива са посочени следните изисквания: участникът да има общ оборот за последните години не по-малко от 15 милиона лева; да докаже строителство на водопроводни мрежи по договори, финансирани от ФАР, ИСПА, САПАРД, ОППС; да разполагат с не по-малко от 90 служители на трудов договор.
Във връзка със сигнала от АОП са поискали становище от Община Велинград и в отговор кметът Иван Лебанов е записал, че изискванията са продиктувани от желанието на общината за изпълнител на поръчката да бъде избран участник, който има опит и е финансово стабилен. Строежът е първа категория, с изключителна сложност и трудност заради високопланинския терен и затова общината се придържа към минималните изисквания, поставени в Закона за камарата на строителите (ЗКС) за численост на персонала.
Изпълнителният директор на Агенцията за обществените поръчки Миглена Павлова счита, че поставените от общината изисквания необосновано ограничават участието на лица в обществената поръчка. Например условието кандидатите да са работили по точно упоменати европейски проекти е “недопустимо дискриминиране на участници на база източника, от който са финансирани изпълнените от тях договори”. Според АОП възложителят няма право да изисква лицата да са наети само по трудов договор, а изискването за 90 такива лица трикратно надхвърля изискванията на ЗКС. Ограничаващо е и условието участниците да имат гарантирана неотменима кредитна линия в размер не по-малко от 50% от стойността на поръчката. Затова АОП моли Комисията за защита на конкуренцията да отмени решението и обявлението за обществената поръчка.
Жалбата е подадена от АОП на 15 март 2011 г., а на 19 март КЗК е образувала производство по нея. Зам.-кметът Георги Янчев съобщи, че според юристите на общината жалбата е подадена след изтичане на срока за обжалване и това ще е аргумент на общината пред КЗК.
Жалбата не спира започналата вече процедура. Работата на 7-членната комисия за избор на изпълнител по обществената поръчка продължава.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води