Велинград - online - Търсят наемател на Сярна, Вельова и Кремъчна баня 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Търсят наемател на Сярна, Вельова и Кремъчна баня
Публикувано 2011-03-29 09:21:04 от темпо

На 21 март в София се е проведел търг, обявен от “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс” ЕАД (“СБР-НК”). Държавната фирма, чийто принципал е Министерството на здравеопазването, отдава под наем стопанисваните от нея бани в балнеокурортите в цялата страна. Между обявените на търг са и трите бани във Велинград, които са собственост на “СБР-НК” - Сярна, Вельова и Кремъчна.

Конкретно за трите велинградски бани на търга на 21 март 2011 г. не е явил нито един кандидат. Имало е проявен интерес, но дори не са закупени тръжни книжа. При това положение ще бъде обявен повторен търг, чиято дата все още не е уточнена, каза за в. “Темпо” г-аж Ирина Трайкова, ръководител направление “Административно-стопански дейности” в “СБР-НК”.
Решението на дружеството да отдаде баните под наем е взето, тъй като за 2011 г. Министерството на здравеопазването не е отпуснало пари за капиталови разходи за ремонти на неоперативни активи, каквито са баните. Баните са за хигиенни нужди и не изпълняват основната функция на лечебното заведение, затова от “СБР-НК” искат да им намерят добър стопанин.
Засега обаче кандидати да наемат работещите на загуба три държавни бани във Велинград няма. Една от възможните причини е недостатъчната разгласа на търга на местно ниво.
Друг вариант е потенциалните кандидати да очакват повторен търг с по-ниски цени. При първата тръжна процедура на 21 март 2011 г. обявените като начални месечни наеми бяха: 1373 лева за 280 кв.м в Кремъчна баня, 1087 лева за функциониращата част от 238 кв.м във Вельова баня и 1000 лева за 800 кв.м в Сярна баня (цените са без ДДС).
Условие на търга бе, че баните се отдават под наем за една година с възможност той да бъде продължен до 3 години. Твърде краткият срок не предполага сериозни инвестиции и също е възможна причина за липсата на кандидат-наематели.
Новината, че въпросните три бани ще се дават под наем, е изненадваща за велинградчани. За хората точно темата за баните е сред най-наболелите в момента - Чепино и Кална баня са затворени, Вельова и Сярна баня работят само с по едно отделение, в Кремъчна баня често има недостиг на топла вода, в Женска баня цената не е по джоба на всеки. Общината прекрати концесионните договори за Чепино баня и Кална баня, но те остават затворени. Сега на свой ред и държавата се отказва от ролята на “добър стопанин” и търси на кого да прехвърли тази отговорност. Ще чакаме обявяването на повторен търг - въпросът е не само дали ще има кандидати, а дали точно това е спасителният вариант за баните във Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води