Велинград - online - Бизнесът в шок от повишените местни данъци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Бизнесът в шок от повишените местни данъци
Публикувано 2011-03-29 09:21:46 от темпо

Собственик на малък дърводелски цех във Велинград години наред плаща местните налози (данък сгради и такса смет), който се изчислява върху отчетната стойност на имота от 1885 лева. В уведомителното писмо за размера на данъците през 2011 г. обаче сумите скачат в пъти. След като 10 години е плащал върху 1885 лева и знае, че Общинският съвет не е гласувал промени, бизнесменът е в шок от драстичното увеличение на сумите. Причината е, че данъчната оценка на въпросния цех вече е 28 000 лева и според изменение в закона двата местни данъка вече се изчисляват на база по-високата стойност - отчетна или данъчна. Така дължимите суми скачат не само в проценти, а много често в пъти.

Примерът е напълно произволен, но дава нагледна представа за ситуацията, пред която в момента е изправена много голяма част от бизнеса в община Велинград. Промяната на закона, която доведе до това, е гласувана от мнозинството в Народното събрание в края на 2009 г., но влиза в сила от 1 януари 2011 г. В края на януари 2011 г. по предложение на Общинска администрация велинградският Общински съвет запази промилите за такса смет и коефициентите за данък сгради на нивата, които бяха в сила през 2009 и 2010 г. Общинарите отчетоха, че за поредна година не вдигат местните налози. Но реалността се оказа друга.
На 22 март 2011 г. в малката зала на общината по искане на съветници се проведе среща с директора на дирекция “Данъци и такси” Спас Шулев. Съветниците споделиха, че са затрупани от оплаквания на фирми за драстично увеличение на местните данъци. “Ние мислехме, че като не вдигаме промилите, данъците ще останат същите. Ако знаехме, щяхме да намалим промилите.”, каза Екатерина Каферинова. Това бе и мнението на повечето от присъстващите съветници, видимо притеснени, че това се случва в изборна за тях година.
Г-н Шулев подробно разясни законовите изменения и подчерта, че според предварителните анализи на ОА се е очаквало увеличение в рамките на 15-20%, но не и в пъти. Проблемът е в цяла България, Националното сдружение на общините сондира мнението на общините и трябва да се търси решение на национално ниво, подчерта Спас Шулев (позицията му публикуваме отделно).
С идеята да търсят не вина, а решения, съветниците обсъдиха варианти за намаление на налозите. Златко Златанов настоя Общинският съвет спешно да гласува намаление на промилите, но законът изобщо не дава възможност за промяна на данъците в рамките на текущата 2011 г. Другото предложение бе общината да изпрати писмо до Народното събрание с настояване за законови промени. Хората няма да платят толкова високи данъци, ще има живи вериги и граждански протести, очакват съветници.
Данните сочат, че в община Велинград през годините фирмите масово не са предекларирали отчетната стойност на имотите си. Има фирми с данъчна оценка по-ниска от отчетната стойност, но техният брой е малък. Де факто данъчен шок понасят и държавни дружества, защото те също години наред плащат данъци върху отчетната стойност на имотите. Оплаквания за завишение на местните налози има и от граждани, но там всеки случай е конкретен и е препоръчително хората да правят проверка на място в общината.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води