Велинград - online - Брайън Бейти показва изкуството резба върху яйце 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Брайън Бейти показва изкуството резба върху яйце
Публикувано 2011-04-04 22:10:46 от темпо

На 8 април в 11 часа в залата на Градската художествена галерия,ще бъде открита изложбата “Творения от светлина. Изкуството на резба върху яйце” на американския художник от щата Юта Брайън Бейти. Изложбата се провежда в рамките на тазгодишната “Програма Великден 2011” на Историческия музей.

Художникът е специализирал в резба по повърхността на яйца, кратуни и дърво. В началото на 2005 г. открива парагравьора, който е ултра високоскоростен резбарски и гравьорски инструмент, оформен като писалка и основен за реализацията на творческите идеи на твореца.
Веруюто на твореца Брайън Бейти се разкрива в признанието му: “Вярвам, че нашите таланти трябва непременно да се споделят и ако бих могъл да допренеса поне малко да се облекчат болките на човечеството, приемам, че животът ми е бил изпълнен със смисъл.”
Художникът е правил много изложби, между които в Художествената галерия “Форбс” в Ню Йорк сити, има и постоянна експозиция от резбовани яйца в Представителния културен център на щата Юта в Уест Вали сити и Градската галерия във Вермилион, Южна Дакота. Постоянна изложба от 11 експоната в Китайската градина Лан Су Юан в Портланд, Оригон. Участва и в изложбата “Сътворено от природата” в Гглерия “Патрик Муур” като част от ежемесечната Галерия Строл, проведена в Солт Лейк Сити, Юта.
В творческата му биография са отбелязани 40 първи места и специални награди на конкурси за резба и на щатския панаир в Юта. Носител е и на специалната награда за най-добър художник на Щата за 2009 и 2010 г. за принос към изкуството на щата Юта.
Художникът е член на Международната гилдия за изкуства върху яйце и на Художествения съвет по изкуствата на Уест Вали сити. През 2008 г. е избран за почетен член на Inspiration and encouragement Network - Виртуална мрежа за вдъхновение и насърчаване, посветена на подпомагането на художниците и майсторите в осъществяване на творческите им замисли и съхранение в бъдеще на ръчната изработка на изделия и предмети и превръщането на хобитата в бизнес.
В изложбата на Брайън Бейти в нашия град ще участват експонати и табла, сред които “Феберже на Малкълм Форбс”, “Първият орел на нацията”, “Първият бизон на нацията”, “Български кръст - резбовидна украса”, “Източноправославно великденско Фаберже”, “Пеперудите на Стийв Уинн”, “Украса на планинска овца”, “Православни кръстове”, 10 тематични кокоши и гъши великденски яйца и...
Изложбата на Брайън Бейти “Творения от светлина. Изкуството на резба върху яйце” е възможна благодарение на спомоществователите Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Община Велинград, Историческия мезей, посолството на САЩ в България, кмета на Уест Вали сити, щата Юта Майкъл Уиндър.
Изложбата ще бъде в залата на Градската художествена галерия до 10 май 2011 г. и така ще се превърне в значима част от великденските празници на велинградчани и гостите на курорта тази пролет.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води