Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Строго секретно: Оперативно бюро 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: Строго секретно: Оперативно бюро
Публикувано 2011-04-04 22:24:42 от темпо

Преди близо 4 години настоящият Общински съвет стартира работата си със заявка за постоянен диалог и редовни пресконференции след всяка сесия. След като на председателския пост Борис Голомехов бе сменен от Мустафа Джамбаз, вече трета година, в историята на Общинския съвет фигурира една единствена и то инцидентна пресконференция. В същата история е записана и първата по рода си закрита сесия, направен бе и опит чрез правилника да бъдат ограничени на правата на гражданите да изразяват мнение по обсъждани в местния парламент теми. А сега, с решението заседанията на Оперативното бюро да са закрити, Общинският съвет направи нова крачка в посоката на капсулиране и самодостатъчност.

Не коментираме решението от законова гледна точка, защото буквата на закона не е нарушена. Не спорим, че съветниците имат право и причини да искат в Оперативното бюро да работят наистина оперативно. Нямаше никаква пречка да го постигнат - но не с крайната мярка “закрито заседание”, а с решение, че гражданите и медиите има право само да присъстват, но не и да взимат отношение и да се изказват по време на Оперативното бюро - това могат да правят в комисиите и на сесия. Така щеше да се гарантира прозрачността и да не се допускат вмешателства и манипулиране на работата на Оперативното бюро. Неговата главна задача е да определя дневния ред на сесиите, а този дневен ред не е на съветниците, а на цялото гражданство.
Вестник “Темпо” отразява работата на местния парламент вече повече от 17 години. За повече от 17 години никога не сме се намесвали нито в подредбата на дневния ред, нито с изказвания по време на Оперативно бюро. Затова не приемаме аргументите на вносителите, подкрепени от общо 19 съветници и се радваме, че четирима съветници, макар и мълчаливо, гласуваха против предложената промяна.
Нито един от досегашните 4 различни състава на Общинския съвет не е прибягвал до подобна мярка. Сам по себе си този факт е достатъчно красноречив за избраната от настоящите съветници посока в края на мандата им. Не можем да мълчим, когато властимащи отнемат граждански права и стесняват полето на информацията. Не трябва да мълчи и крехкото гражданско общество във Велинград, към което само след няколко месеца местните политици щедро ще раздават предизборни обещания за диалог, откритост и прозрачност. Или дотогава на някого ще хрумне, че за по-голяма оперативност и изборите може да са при закрити врата?!

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води