Велинград - online - Хотелите във Велинград с най-висока заетост и най-високи цени 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Хотелите във Велинград с най-висока заетост и най-високи цени
Публикувано 2011-04-04 22:39:53 от темпо

В хотел “Велина” на 30 март се проведе годишното събрание на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите (СХР) - Велинград. Домакините бяха поканили министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, но дойде само неговият заместник Иво Маринов. Официални гости бяха председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БХРА) Благой Рагин, зам.-кметовете Дияна Кехайова и Исмет Бабучи и директорът “Данъци и такси” в общината Спас Шулев.

“Кризата определи този период като че ли само за оцеляване и никакъв просперитет”, каза в отчетния доклад за 2010 г. председателят на велинградското сдружение Златко Златанов. Оптимизъм внесе фактът, че според обобщени социологически данни Велинград е на първо място по заетост, спадът на туристопотока не е драстичен, но оборотите са намалели. Освен това Велинград работи по най-високите цени в България. “Последното не е толкова хубаво”, подчерта г-н Златанов.
През 2010 г. Сдружението на хотелиерите и рестораньорите е затвърдило мястото си като партньор на общината и неправителствения сектор, а популярността му расте. Приети са 7 нови членове, с което общият им брой става 27.
Отчетът припомни участията на туристическите борси в Букурещ, София, Велико Търново, Турция и срещите с представители на Русия и Турция, с които сдружението е презентирало Велинград пред българските и чуждестранни туристи. Като пропуск бе отчетено, че не бе отбелязана тържествено годишнината от получаването на приза СПА столица на Балканите по причина, че обликът на града не подобава на званието. Велинград е по-чист, парковете усилено се ремонтират, но с атракциите за туристи сме под нулата, както и с инфраструктурата, каза Златко Златанов.
Сред насоките за 2011 г. бе организирането на фестивал или подобно събитие, свързано с името на Николай Гяуров. Провеждането му през септември, когато е рожденната дата на певеца, може да допринесе за рекламата на курорта и удължаването на сезона.
Председателят на Контролния съвет на СХР Михаил Александров даде информация за финансовото състояние. През 2010 г. приходите на сдружението са достигнали 19 818 лева, а разходите са 9 509 лева.
Представителите на туристическия бранш дискутираха няколко основни теми: заплащането за авторски права към ПРОФОН и Мюзикаутор, състоянието на каптажите за минерална вода, участието във фонда за летище Пловдив, а ракитовското сдружение “Суткя” постави въпроса за бъдещето на пещерата “Лепеница”.
По горещия проблем с увеличението на местните данъции такси подробни разяснения даде Спас Шулев. Той увери, че тези обекти, които са декларирали реалната данъчна и отчетна стойност, няма да имат рязко покачване на сумите и призова да се запази досегашния тон на разбирателство и партньорство между общината и СХР.
Оценката на гостите беше еднозначно висока. Благой Рагин подчерта, че няма друга туристическа дестинация в България, която да е направила такъв “лъвски скок” като Велинград. Лесно се качихте на върха, но трябва да се задържите там и да “шумите” постоянно, защото марката СПА столица на Балканите е вечна, заръча г-н Рагин, аплодиран от аудиторията. “Тук съм, защото сдружението във Велинград е една от малкото работещи регионални структури в България, а градът се доказа като СПА столица на Балканите”, каза зам.-министър Иво Маринов.
Към г-н Маринов имаше още питания, но Златко Златанов предложи те да бъдат зададени в неформална обстановка на официалната вечеря на сдружението - явно това е успешната формула, когато иде реч за туризъм.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола