Велинград - online - Красота крехка и вечна като живота 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Красота крехка и вечна като живота
Публикувано 2011-04-11 22:06:11 от темпо

С голямо желание, здрави ръце, много търпение и самообладание от 5 години американският художник Брайън Бейти се е посветил на едно самобитно изкуство - резба върху черупки на яйца. Избрал е най-крехкия и най-чуплив материал, който същевременно е и символ на живота. Със специално изобретения от неговия учител д-р Лу Джексън уред парагравьор успява върху яйцето да нарисува света - от историческите събития до удивителното богатство от форми в природата. Резбова огромни яйца от щраус, но създава и “тръпчинки” върху миниатюрни яйца от пъдпъдък, а най-малкото яйце, върху което е работил, е от папагал.

Художникът от щата Юта идва във Велинград благодарение на две археоложки - проф. Диана Гергова, ръководител на разкопките на връх Острец и Лолита Николова, която понастоящем е основала частен институт по културна антропология в САЩ. Това е първата изложба на Браян Бейти в България, а за избора точно на Велинград има още поне две причини - поканата от нашия Исторически музей и силната местна традиция на писаните великденски яйца.
На 8 април в залата на Градската художествена галерия зам.-кметът Валя Цветанова откри изложбата “Творения от светлина - Изкуството на резба върху яйца” с думите, че това е уникален и непознат начин за работа върху яйце. Директорът на Института по етнография с музей при БАН доц. Светла Ракшиева представи Брайън Бейти и неговото творчество, подчертавайки, че Велинград е първият български град, в който той показва своите творения. Директорът на Историческия музей Снежана Велева поздрави гостите, изпълнили изложбената зала и благодари за проявения от тях интерес към поредната проява на музея в навечерието на Великденските празници.
Брайън Бейти благодари за оказаното внимание към него и изкуството му и призна: “За мен е голяма тръпка да се запозная с умението на майсторките на писани яйца и си пожелавам отново да дойда във вашия красив град”. В знак на благодарност за оказаното внимание и за спомен творецът подари на Историческия музей едно резбовано специално за Велинград яйце от щраус с цвят на роза и картата на България. Като признателност за неуморната работа на етнолога на музея Георги Куманов и на Петър Русев за популяризирането на нашите писани великденски яйца Снежана Велева подари яйцето на тях.
В късните следобедни часове Брайън Бейти, придружен от своите майка и леля, посети работилницата за писани великденски яйца в Историческия музей и достави голяма радост на малките деца-майсторки, като им показа и позволи да работят с неговия парагравьор.
Изложбата ще продължи до 10 май 2011 г. - не пропускайте да видите нещо наистина уникално.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай