Велинград - online - 40 мандали привличат добри сили 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

40 мандали привличат добри сили
Публикувано 2011-04-11 22:08:39 от темпо

Архитект Ели Главеева отново доказа колко много позитивна и градивна енергия има и иска да раздава на хората. Автор на книгата “Древното изкуство Фън-шуй и Пътят на Вселената” и на практическото ръководство за здраве “Книга за всеки”, създател на дамския клуб “Амазонка”, на 9 април 2001 г. тя откри и първата си самостоятелна изложба “Цветовете на душата”.

Залата на първия етаж в Къщата на Цвета едва успя да побере десетките приятели и почитатели, на които арх. Главеева поднесе незаменим духовен подарък: 40 мандали, нарисувани за 3 месеца на един дъх и с една цел - да бъдат като глътка въздух, да предпазват и да привличат добрите сили.
За мен тази изложба не е изненада, защото познавам интереса и задълбочените познания на Ели за източната култура и фолклор, каза уредникът на галерията Бранко Манушев. Санскритският термин “мандала” означава център и кръг, а съзерцанието на мандалите позволява човек да извърви пътя по външните кръгове, за да навлезе във вътрешните - да познае себе си. Така опознавайки своя микрокосмос, човек открива и знанието за макрокосмоса. В древен Египет правото да носят брада са имали само фараонът, художниците и архитектите, припомни Бранко Манушев и подчерта, че Ели Главеева е създала своите мандали с професионализма на архитект, постигайки пълната хармония на цветовете.
Арх. Главеева сравни мандалите с християнските икони: индийските мандали са картинно изображение на Божията същност чрез стилизирани природни форми, подредени по точно определен начин. Първоначално са се чертали с цветен пясък в храмовете на Буда. Подреждат се в кръг, който е символ на безкрайността и носи смисъла на “колелото на живота”. Съдържат точен баланс, който се постига чрез строго определен брой елементи и равновесие между острите форми на активната мъжка и заолените форми на пасивната женска енергия. Балансът и хармонията в мандалите се подсилват от цветовете - чистите и свежи тонове, които “хранят” 7-те чакри на човека. Ели Главеева разказа за многото видове мандали и изрази своята убеденост в тяхното благотворно въздействие върху всеки човек и дом.
“Когато рисувам мандали, се чувствам щастлива!”, каза тя и безспорно успя да предаде това свое усещане на публиката. Сред гостите бяха американският художник Брайън Бейти и председателят на Общински съвет - Ракитово Георги Попчев, а мнозина си тръгнаха от изложбата, закупили своята мандала.
Художникът Атанас Фурнаджиев сподели, че сред картините на арх. Главеева се чувства като в източен храм, а поетът Ангел Горанов се преклони пред нейния талант на фона на все по-комерсиалния свят.
“Бог е геометрия” - тази стара максима намира своето потвърждение в мандалите, създадени от арх. Ели Главеева като нейна интерпретация на много древни форми. Така рисува една съвременна “амазонка” - жена, притежаваща позитивна градивна сила и винаги вярна на себе си.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България