Велинград - online - Обсъжда се наредбата за разрешителни за минерални води 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Обсъжда се наредбата за разрешителни за минерални води
Публикувано 2011-04-11 22:13:23 от темпо

На официалния си сайт Община Велинград обяви проект на наредбата, по която ще се издават разрешителни за ползване на минерална вода. От февруари тази година с решение на Министерството на околната среда и водите общината пое за 25-годишен период стопанисването и управлението на минералните находища Каменица и Драгиново. Бъдещата наредба ще трябва да определи правилата, по които занапред кметът и Общинският съвет ще се разпореждат с водата от изворите в Каменица и Драгиново. Политиката за ползване на минералните води ще бъде подчинена на изискването на закона да бъде в интерес на гражданите и на населените места.

Бъдещата наредба, по която в момента могат да дават мнение всички граждани, определя реда за издаване на няколко основни видове разрешителни: за водоползване, за право на водопренос и водоподаване по общински водопроводи за минерална вода, за учредяване на сервитутни права за прокарване на водопроводи.
Общото водоползване, което ще е за задоволяване на собствени потребности, ще бъде безвъзмездно за общината. Когато минералните води се ползват за различни стопански нужди, ползвателите ще заплащат такса за използването на природния ресурс. Според проекта за наредба таксите трябва да гарантират еднакви права за всички граждански и юридически лица.
Наредбата предвижда разрешителните за ползване на минерални води да са за срок от 20 години. Общинският съвет ще определя количеството, мястото за водоползване, времето за черпене на вода, срока и дали се дава възмездно или безвъзмездно.
Съветниците ще степенуват исканията по важност и в зависимост от плана за развитие на Велинград. За да се ползват минералните води по най-ефективен начин, в наредбата нуждите са степенувани според тяхната значимост. За водите с доказани питейни и балнеологични качества ще се разрешава ползване на първо място за балнеологична дейност, след това за нуждите на обществените бани, следвани от СПА хотелите, обектите за спорт, геотермално отопление, общо водоползване и накрая за бутилиране на минерална вода. Водите без питейни и балнеологични качества ще се дават първо за геотермално отопление, следвано от бани, спорт, стопански нужди.
Предложените такси по разрешителните за ползване варират в широк диапазон. Ето някои от таксите според дейността, за която се дават водите: 0.15 лева/кубик за балнеология и профилактика, 0.25 лв/куб. за бани, 0.80 лв/куб за СПА, 1 лв/куб за бутилиране, 1.20 лв/куб. за стопанска дейност и др.
В наредбата е включен и подробен списък от глоби, които общината ще налага, ако минералната вода се ползва в отклонение на условията по разрешителното. Размерът на глобите започва от 150 лева и достига до 25 000 лева.
Пълният текст на проекто-наредбата е на страницата на общината в интернет. Сега е моментът своето мнение по текстовете да изразят гражданите, а впоследствие ще се произнесе и Общинският съвет.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води