Велинград - online - Обсъжда се наредбата за разрешителни за минерални води 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Обсъжда се наредбата за разрешителни за минерални води
Публикувано 2011-04-11 22:13:23 от темпо

На официалния си сайт Община Велинград обяви проект на наредбата, по която ще се издават разрешителни за ползване на минерална вода. От февруари тази година с решение на Министерството на околната среда и водите общината пое за 25-годишен период стопанисването и управлението на минералните находища Каменица и Драгиново. Бъдещата наредба ще трябва да определи правилата, по които занапред кметът и Общинският съвет ще се разпореждат с водата от изворите в Каменица и Драгиново. Политиката за ползване на минералните води ще бъде подчинена на изискването на закона да бъде в интерес на гражданите и на населените места.

Бъдещата наредба, по която в момента могат да дават мнение всички граждани, определя реда за издаване на няколко основни видове разрешителни: за водоползване, за право на водопренос и водоподаване по общински водопроводи за минерална вода, за учредяване на сервитутни права за прокарване на водопроводи.
Общото водоползване, което ще е за задоволяване на собствени потребности, ще бъде безвъзмездно за общината. Когато минералните води се ползват за различни стопански нужди, ползвателите ще заплащат такса за използването на природния ресурс. Според проекта за наредба таксите трябва да гарантират еднакви права за всички граждански и юридически лица.
Наредбата предвижда разрешителните за ползване на минерални води да са за срок от 20 години. Общинският съвет ще определя количеството, мястото за водоползване, времето за черпене на вода, срока и дали се дава възмездно или безвъзмездно.
Съветниците ще степенуват исканията по важност и в зависимост от плана за развитие на Велинград. За да се ползват минералните води по най-ефективен начин, в наредбата нуждите са степенувани според тяхната значимост. За водите с доказани питейни и балнеологични качества ще се разрешава ползване на първо място за балнеологична дейност, след това за нуждите на обществените бани, следвани от СПА хотелите, обектите за спорт, геотермално отопление, общо водоползване и накрая за бутилиране на минерална вода. Водите без питейни и балнеологични качества ще се дават първо за геотермално отопление, следвано от бани, спорт, стопански нужди.
Предложените такси по разрешителните за ползване варират в широк диапазон. Ето някои от таксите според дейността, за която се дават водите: 0.15 лева/кубик за балнеология и профилактика, 0.25 лв/куб. за бани, 0.80 лв/куб за СПА, 1 лв/куб за бутилиране, 1.20 лв/куб. за стопанска дейност и др.
В наредбата е включен и подробен списък от глоби, които общината ще налага, ако минералната вода се ползва в отклонение на условията по разрешителното. Размерът на глобите започва от 150 лева и достига до 25 000 лева.
Пълният текст на проекто-наредбата е на страницата на общината в интернет. Сега е моментът своето мнение по текстовете да изразят гражданите, а впоследствие ще се произнесе и Общинският съвет.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола