Велинград - online - От “национален учебен център на иманярите” Острец ще стане международен център з 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От “национален учебен център на иманярите” Острец ще стане международен център з
Публикувано 2011-04-11 22:29:37 от темпо

Усилената работа на археолога и научен ръководител проф. д-р Диана Гергова в посока археологическите разкопки на връх Острец да бъдат обявени за обект от национално значение е на път да се увенчае с успех.

На 6 април в изпълнение на заповед на министъра на културата Вежди Рашидов в нашия град заседава комисия, която подготви предложение до министъра за определяне на режимите - граници и предписания за опазване и окончателна категоризация и класификация на археологически обект “Тракийско светилище на връх Острец”.
Комисията бе под председателството на арх. Виктор Попов, началник-сектор от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). В нея участваха експерти от НИНКН, представители от миинистерствата на културата и регионалното развитие, на Националния археологически институт с музей при БАН, на Главния инспекторат за опазване на културното наследство район Южен - Пловдив, представител на Регионалния исторически музей в Пазарджик, зам.-областният управител Ваня Минкова, представителката на Регионалната дирекция по горите главен специалист инж. Гунчева, зам.-кметът Валя Цветанова, арх. Тодор Енев, научният ръководител на разкопките проф. д-р Диана Гергова и археолозите на Историческия музей Асен Салкин и Димитър Байраков.
Археологическият обект на връх Острец е регистриран в Археологическата карта на България и в регистрите на НИНКН още в далечната 1966 г. През 1989 г. археологът проф. Мечеслав Домарадски прави първите сондажни проучвания на връх Острец и първото заснемане на руините на средновековния храм в местността Гергевана, а от 2009 г. под ръководството на археолога от Националния археологически институт при БАН проф. д-р Диана Гергова се провежда международна археологическа експедиция.
До заседанието на комисията и изготвеното от нея предложение до министъра на културата археологическият обект на връх Острец има само местно значение. Но след подписа на министъра статутът му ще се промени и той ще се преврърне в културен център с национално значение. Това означава, че ще бъде определена територията за археологическо проучване, охранителната зона, консервацията и реставрацията му, както и неговото експониране и социализиране. И може би най-важното - вече ще може да се участва с проекти в европейски програми за финансиране на разкопките.
Проф. д-р Диана Гергова, по чийто доклад комисията заседава, каза пред в. “Темпо”: “Благодарна съм, че Община Велинград откликна на нашата молба - моята и на археологическия екип, проучващ и работещ на връх Острец и поиска тази толкова важна за “Култовото място на връх Острец” комисия. Благодарна съм и на всички участници в комисията, които въпреки мъглата, дъжда и трудните условия за предвиждане, въпреки ходенето пеша успяха да се запознаят на место с обекта. Тяхното мнение е първата крачка за направата на устройствен план на обекта, което е необходимо за превръщането му в място за културен и поклонически туризъм, защото от хилядолетия това място е било свещенно както за траките, така след това и за християните. Много съм благодарна за разбирането, загрижеността и вниманието на инж. Гунчева от Дирекцията на горите в Пазарджик, с която обсъдихме опазването на обекта и бъдещата ни съвместна работа, тъй като обектът се намира в горския фонд. Това лято ще бъде третият сезон на археологическите разкопки на връх Острец и моята вяра в успеха стана още по-голяма, особено след категоричната намеса и обещаната подкрепа от Общината. Вярвам, че след като 30 години връх Острец бе “национален учебен център” на иманярите, вече ще бъде национален и международен култов център за културен и поклонически туризъм.”
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай