Велинград - online - “Велинградски писани яйца” с награда, ЮНЕСКО идва да ги снима 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Велинградски писани яйца” с награда, ЮНЕСКО идва да ги снима
Публикувано 2011-04-19 08:49:14 от темпо

На тържествена церемония вечерта на 16 април в атракциона “Калояновата крепост” във Велико Търново министърът на икономиката, енергетиката и туризма връчи наградите на тазгодишното международно изложение “Културен туризъм”. Специалната награда за атрактивна експозиция за “Велинградски писани яйца” спечели Исторически музей - Велинград. Отличието получи директорката на музея Снежана Велева, а това е и голямо признание за цялата “Програма Великден”, която музеят създаде и обогатява с всяка изминала година.

При откриването на изложението “Културен туризъм” щандът на Община Велинград и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите бе посетен от двама заместник-министри - на туризма Иво Маринов и на културата Тодор Чобанов. Г-н Чобанов е проявил изключителен интерес към нашия щанд, тъй като самият той е разработвал в научни статии темата за яйцата и свързаните с тях обичаи и вярвания при прабългарите. Зам.-министърът на културата е дал много висока оценка и на изложбата “По пътя на писаните яйца”, с която велинградският музей се представи във Велико Търново и в Етъра.
Щандът на Велинград привличаше посетители и с демонстрациите на традиционната и уникална за България восъчна техника на писане на великденски яйца. Наред с майсторката Даниела Цопанова в демонстрациите с много голям ентусиазъм и умения се включиха и ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”. Специален гост на щанда беше американският художник Брайън Бейти, чийто резбовани яйца направиха своята премиера за България в Художествената галерия във Велинград.
Успоредно с успеха в старата столица майсторки на писаните яйца от Велинград през цялата изминала седмица се включиха в поредица от демонстрации в Националния етнографски музей в София. Там пред български и чуждестранни туристи традицията на нашите писани яйца показа Мария Пещерска, Елена Драева, Павлинка Ангелова и Васил Цопанов.
Мерило за голямата популярност, на която вече се радват писаните яйца от Чепинския край, е и новината, че през настоящата седмица те ще бъдат заснети от екип на ЮНЕСКО. Френска журналистка идва във Велинград, за да събере материали за писаните яйца като част от световното нематериално наследство - тема, по която ЮНЕСКО в момента работи усилено. Идеята е да бъде показана съхранената традиция в лицето както на утвърдените майсторки като Гера Грънчарова, с която екипът ще разговаря, така и нейното продължение - ще покажем конкурса за най-хубаво писано яйце в ОДК с участието на ученици от цялата община.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води