Велинград - online - Трусове в транспорта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Трусове в транспорта
Публикувано 2011-04-19 09:39:07 от темпо

В рамките на изтеклата седмица два сериозни труса разклатиха автобусния транспорт на територията на общините Велинград и Ракитово. Билетът до Сърница скочи от 6 на 12 лева

Фирма “Чепино автотранспорт” повиши драстично цените на билетите по няколко направления. Най-сериозен финансов удар понесоха жителите на Сърница, тъй като билетът от 5.50 лева първо стана 6 лева, а впоследствие бе завишен със 100 процента и достигна космическите 12 лева. Кметът на Сърница Мехмед Карамолла изпрати докладна до общинския кмет Иван Лебанов с молба за съдействие, тъй като автобусът досега се е ползвал предимно от социално слаби граждани и е единственият обществен превоз по маршрута Велинград - Сърница.
От зам.-кмета Исмет Бабучи научихме, че през настоящата седмица ще поканят на разговор “Чепино автотранспорт” - фирмата, която спечели конкурса за транспортната схема и с която през януари 2007 г. тогавашният кмет Стоян Дулев сключи 10-годишен договор за обществените превози. Тогава условията по договора не бяха публично оповестени, но като условие при провеждане на конкурса с решение на Общинския съвет цените на превозите са 0.40 лева/километър за вътрешните и 0.10 лева/километър за междуселищните линии. При това положение цената на билета до Сърница не би трябвало да надхвърля 6 лева.
Какво ще правят сърничани, докато и ако проблемът с непосилната цена на билетите се реши? Ще се комбинират по няколко души с един автомобил или ще чакат на стоп до така нареченото “дърво на късмета” до Клептуза. Същата “рецепта” важи и за пътуващите до Грашево, тъй като и техните билети поскъпнаха значително. Съществува и вариант фирмата да намали цените, но по-точна информация ще има след срещата тази седмица в общината.

Община Ракитово смени превозвача
По същото време в съседната община Ракитово проблемът с “Чепино автотранспорт” достигна критична точка. На 8 март т.г. фирмата спря автобусите, но до крайни мерки не се стигна. Впоследствие на няколко пъти транспортът в общината бе парализиран заради превозвача и това накара кметицата Емилия Еленкова да постави проблема на вниманието на областния управител д-р Дончо Баксанов. От своя страна д-р Баксанов състави комисия и след направения анализ на ситуацията издаде заповед, с която делегира права на кмета на община Ракитово заради форсмажорните обстоятелства и за да се избегне хаоса с пътуването на гражданите, да сключи договор с нов превозвач. Договорът е факт от 14 април 2011 г., когато автобусните линии Ракитово - Велинград - Ракитово и Ракитово - Костандово - Дорково бяха поети от софийската фирма “Елина 3.1” ЕООД. Срокът на договора е 3 месеца, като междувременно ще се спази законовата процедура, предвиждаща решение на Общинския съвет и насрочване на конкурс.
Най-големият проблем е къде да спират автобусите във Велинград, тъй като единствената автогара тук е собственост на “Чепино автотранспорт”. За момента спирката е пред жп-гарата, а автобусите се движат през 1.20 часа, както е по транспортната схема и на цена от 1 лев.
Под въпрос е и линията Велинград - Дорково, като съществува вариант и Община Велинград да смени досегашния превозвач по нея “Чепино автотранспорт”
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай