Велинград - online - “Звънче” - 15 години труд, талант и успех 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Звънче” - 15 години труд, талант и успех
Публикувано 2011-04-25 22:47:06 от темпо

През месец септември 1996 г. музикалните педагози Йорданка и Иван Казалиеви посрещнаха първите възпитаници на създадената от тях към Общинския детски комплекс във Велинград Детско-юношеска вокално-инструментална школа “Звънче”.

За изминалите 15 години повече от 100 деца на Велинград станаха възпитаници на школата. Много от тях приеха за свой професионален път в живота музиката. За целта те продължиха и продължават музикалното си образование в музикалните паралелки в страната и в Консерваторията.
Първото излизане на сцената и първите аплодисменти за ръководители и възпитаници е мюзикълът “Вълкът, козата и козлетата” по музика, аранжимент и реализация на Иван Казалиев и стихове на Недялко Йорданов.
Първите са: Венелина Маркова, Виктор Найденов, Павел Гергев, Виктория Чолакова, Христина Даракчиева, Екатерина и Елена Холянови, Борислав Ковачев, Надежда Гергова.
Една от първите възпитанички на Школата е Румяна Дилова, която след завършването на Консерваторията в момента работи като професор по музика в Чикаго-САЩ.
Друга гордост на Йорданка и Иван Казалиеви е завършилият Консерваторията Здравко Скабрин, който се реализира професионално в БНР, БТВ, в звукозаписно студио. Има свои композиции, записани в Българското национално радио. Като звукооператор е част от екипите на телевизионните предавания “Сървайвър” в Панама и Филипините, на “Байландо” и “Мюзик айдъл”. Здравко Скабрин е звукооператорът на всички “Биг брадър”-и, а в момента е звукорежисьор на музикалното шоу ОЛД-СКУЛ.
Възпитаничката на Йорданка и Иван Казалиеви Екатерина Бояджиева в момента учи в Музикалната академия в Пловдив.
Гордост за ДЮВИШ “Звънче” са завоюваните призови места от национални и международни конкурси. За тези 15 години Школата спечели над 100 медала, плакети, специални награди и отличия.
Първа представи школата в чужбина Анелия Рачева през 2007 г. на международния конкурс “Илбери” в Скопие. Последваха признание и награди от Черна гора и от Босна и Херцеговина. Ваня Вецова завоюва последователно второ и първо място в музикалното предаване на БНТ “Хит минус едно”.
Осемгодишната възпитаничка на “Звънче” Мариам Маврова само за една година спечели 7 награди от национални и международни конкурси. За успеха и славата на ”Звънче” допринасят Борислава Баракова, Радка Узунова, Ива Папаркова, Иванка Алексиева, Таня Кондева,великолепната на синтезатора Калина Благова, както и Цветан Нистеров, Николета Сачкова, София Юсева, Мария Тошева, Лазарина Билярова, Янка Върбовска, Даниела Съриева и Атанаска Зарева.
Особена гордост за възпитаниците на МШ “Звънче” и за техните ръководители е фактът,че през 2009 г. те са поканени и представят с таланта си България в дните на Европа в Берлин, столицата на Германия. Поканите са от Българския културен институт и българското посолство. Честта да защитават честта на школата, Велинград и България се падна досега на Христина Влахова, Анелия Рачева, Вили Бъсина и Емил Шулев. С голямо вълнение те си спомнят факта, че представянето на Велинград като СПА столица, направено от зам.-посланик Стефанка Игова, е станало на фона на изпълнената от тях “Песен за Велинград” по музика и аранжимент на Иван Казалиев и текст на Анна Маргова. На двата концерта през 2010 г. четиримата млади изпълнители са изпели общо 56 песни, без да повторят нито една.
С въпроса какво даде МШ “Звънче” на Велинград се обърнах към твореца, музикалния педагог и художествен ръководител Иван Казалиев: “За мен школата запълни вакуума, който се създаде след промените, защото тогава Министерството на образованието забрани в училищата да има извънкласни форми на обучение (кръжоци) и децата, тъй като нямаше къде да се изявяват, излязоха на улицата. Истина е, че по това време и самият град почувства нужда от такава вокално-инструментална школа. Всъщност тази форма на изява я нямаше до този момент в града и ние бяхме първите, които се включихме по този нов начин и с ново мислене в културния живот на града. Признавам, че тази идея дойде по естествен път. В моя 42-годишен опит на педагог съм забелязал и затова го отбелязвам, че една идея, за да се реализира и да се берат добри плодове от нея, трябва да се осъществява постепенно. И аз с гордост казвам, че плодовете, които берем, са не само от България, но и от чужбина. Гордея се с всеки наш възпитаник и с всеки наш успех, защото това са децата, бъдещето на нашия Велинград.”
Със същия въпрос се обърнах и към музикалния педагог и художествен ръководител на МШ “Звънче” Йорданка Казалиева: “Ние дадохме на Велинград децата му, като им помогнахме да разкрият таланта и любовта си към музиката. Бяхме и сме винаги с тях. Изключителна благодарност към родителите на всички децата за доверието им към нас. От самото начало и във всеки един момент са до нас за костюмите, тоалетите, декорите, за озвучаване или записи, за което сърдечно благодарим. Благодарим на кметовете Цветан Дафов, Стоян Дулев, Иван Лебанов. Благодарим на Снежана Велева, Атанас Водев и Георги Янчев. Благодарим на директорите на ОДК Венета Чонкова, Магдалена Бизева, Лиза Биджерано, Юлиана Ковачева и Марияна Зинкова. Благодарим на велинградчани - нашата вярна публика, която винаги ни е подкрепяла и аплодирала изявите ни на сцената и ги каним на 5 май 2010 г. от 18 часа в голямата зала на ОНЧ “Отец Паисий” на нашия юбилеен концерт, защото “Песента е живот!”.
Да бъде песен!
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай