Велинград - online - Савко Калата: Затворът не превъзпитава, а те прави специалист 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Савко Калата: Затворът не превъзпитава, а те прави специалист
Публикувано 2011-05-03 08:45:06 от темпо

Писателят Румен Леонидов и актьорът Досьо Досев дойдоха във Велинград на 29 април, за да представят книгата на своя приятел Савко Калата “Да оцелееш в ада”. Организатор на срещата в Художествената галерия беше читалище “Отец Паисий”, чийто председател Цветан Котев също говори за Савко Калата като за свой приятел.

Появи се писател, който не идва от кръга на онези, на които им се плаща, за да пишат, а идва от ада на собствения си живот - така Румен Леонидов започна разказа за необикновената съдба на автора. Савко Калата прекарва 12 години (от 1973 до 1985) в Пазарджишкия затвор, където влиза с присъда за кражба и попадайки в килия с един от най-големите касоразбивачи по онова време, сам усвоява до съвършенство “занаята” и го прилага още докато е зад решетките. В книгата “Да оцелееш в ада” в първо лице и запазвайки истинските имена на героите Савко Калата пресъздава атмосферата в затвора в Пазарджик, но и ада на човешките отношения. Тази провокативна книга ще ви събуди, каза издателят Р. Леонидов, подчертавайки, че авторът не търпи веригите на нормалитета, но си е платил, че не е бил послушен и страхлив. Г-н Леонидов каза още, че наскоро Любен Дилов-син е взел част от текста на книгата и го е вкарал в нашумелия филм “Тилт” без авторско разрешение.
“Никога не съветвам младите да правят това, което съм правил аз. Правех го заради тръпката да се гоня с времето”, сподели Савко Калата. “Тръпката” е продължила и в годините на прехода, когато той е получил предложение да “вземат Южното Черноморие” не от кого да е, а лично от Иво Карамански, но благодарение на съпругата си е избрал да си копае градината и да скъса връзките с “ада”.
Цитираната реплика от книгата “Едно време аз крадях, всички работеха, а сега всички крадат, аз работя” провокира публиката. Анна Маргова не прие обобщението, че всички крадат и попита как би описал днешната действителност - като затвор или като светла перспектива. Големите крадци никога не влизат в затвора, авторът визира не обикновените хора, а властимащите, отговори Румен Леонидов. Сега има ли осъден политик, попита Савко Калата и не скри, че е извършил грешки, но си е платил за тях. Той е убеден, че “Затворът не превъзпитава, а те прави специалист”, но на тезата, че пребиваването в затвора не може да бъде пример за младите, противопостави факта, че затворници са били и Достоевски, Горки, О’Хенри, Оскар Уайлд. “Не обвинявам никого, не изпитвам чувство на мъст и съм върл противник на наркотиците, но питам къде в случая са полицаите?”, каза още Савко Калата.
Няма безгрешни хора, но цялото ни общество е озверяло от своята безпомощност и сме склонни да се самоизядем, вместо да проявим повече търпимост и размисъл, каза на финала на срещата Румен Леонидов. “Интригата е голяма, ще търсим книгата” се чу от залата. Ако се е събудил и вашият интерес интерес, можете да намерите “Да оцелееш в ада” в библиотеката към читалище “Отец Паисий”.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай