Велинград - online - Савко Калата: Затворът не превъзпитава, а те прави специалист 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Савко Калата: Затворът не превъзпитава, а те прави специалист
Публикувано 2011-05-03 08:45:06 от темпо

Писателят Румен Леонидов и актьорът Досьо Досев дойдоха във Велинград на 29 април, за да представят книгата на своя приятел Савко Калата “Да оцелееш в ада”. Организатор на срещата в Художествената галерия беше читалище “Отец Паисий”, чийто председател Цветан Котев също говори за Савко Калата като за свой приятел.

Появи се писател, който не идва от кръга на онези, на които им се плаща, за да пишат, а идва от ада на собствения си живот - така Румен Леонидов започна разказа за необикновената съдба на автора. Савко Калата прекарва 12 години (от 1973 до 1985) в Пазарджишкия затвор, където влиза с присъда за кражба и попадайки в килия с един от най-големите касоразбивачи по онова време, сам усвоява до съвършенство “занаята” и го прилага още докато е зад решетките. В книгата “Да оцелееш в ада” в първо лице и запазвайки истинските имена на героите Савко Калата пресъздава атмосферата в затвора в Пазарджик, но и ада на човешките отношения. Тази провокативна книга ще ви събуди, каза издателят Р. Леонидов, подчертавайки, че авторът не търпи веригите на нормалитета, но си е платил, че не е бил послушен и страхлив. Г-н Леонидов каза още, че наскоро Любен Дилов-син е взел част от текста на книгата и го е вкарал в нашумелия филм “Тилт” без авторско разрешение.
“Никога не съветвам младите да правят това, което съм правил аз. Правех го заради тръпката да се гоня с времето”, сподели Савко Калата. “Тръпката” е продължила и в годините на прехода, когато той е получил предложение да “вземат Южното Черноморие” не от кого да е, а лично от Иво Карамански, но благодарение на съпругата си е избрал да си копае градината и да скъса връзките с “ада”.
Цитираната реплика от книгата “Едно време аз крадях, всички работеха, а сега всички крадат, аз работя” провокира публиката. Анна Маргова не прие обобщението, че всички крадат и попита как би описал днешната действителност - като затвор или като светла перспектива. Големите крадци никога не влизат в затвора, авторът визира не обикновените хора, а властимащите, отговори Румен Леонидов. Сега има ли осъден политик, попита Савко Калата и не скри, че е извършил грешки, но си е платил за тях. Той е убеден, че “Затворът не превъзпитава, а те прави специалист”, но на тезата, че пребиваването в затвора не може да бъде пример за младите, противопостави факта, че затворници са били и Достоевски, Горки, О’Хенри, Оскар Уайлд. “Не обвинявам никого, не изпитвам чувство на мъст и съм върл противник на наркотиците, но питам къде в случая са полицаите?”, каза още Савко Калата.
Няма безгрешни хора, но цялото ни общество е озверяло от своята безпомощност и сме склонни да се самоизядем, вместо да проявим повече търпимост и размисъл, каза на финала на срещата Румен Леонидов. “Интригата е голяма, ще търсим книгата” се чу от залата. Ако се е събудил и вашият интерес интерес, можете да намерите “Да оцелееш в ада” в библиотеката към читалище “Отец Паисий”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България