Велинград - online - Чии интереси ще защитава наредбата за минералната вода? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Чии интереси ще защитава наредбата за минералната вода?
Публикувано 2011-05-03 09:30:38 от темпо

Отговор на този въпрос трябваше да даде Общинският съвет на заседанието си на 28 април, но съветниците предпочетоха да отложат гласуването на наредбата, като преди това насрочат среща на 11 май 2011 г.

Проектът на Наредбата условията и реда за издаване на разрешителни за водоползване на минерална вода бе оповестен от Общинска администрация на 4 април 2011 г. Това стана, след като през февруари Министерството на околната среда и водите даде на Община Велинград за стопанисване и управление през следващите 25 години два извора - Власа от находище Каменица и цалото находище Драгиново. За да започне де факто да управлява изворите и да печели от минералните води, общината трябва да приеме наредба, съобразена със закона. Това е първата, но много важна крачка, а следващата ще са проучванията на изворите - срокът за експлоатацията на находище Власа е изтекъл и е нужно ново проучване, а за находище Драгиново не са извършвани такива.
При дискусията в Общинския съвет на преден план излезе въпросът дали наредбата трябва да защитава интересите на ползвателите на минерални води или обратното - водещи да са интересите на общината. Пръв отлагане поиска Златко Златанов, който обяви, че законът е несъвършен и затова трябва да се направи комисия, която да предложи изменения. Екатерина Каферинова каза, че нещата коренно се различават от това, което са очаквали. Ползвателите на минерална вода от Власа, които имат разрешителни от МОСВ, ще продължат да плащат на министерството и по скъпата тарифа. Ако искат да си извадят ново разрешително - не от МОСВ, а от общината, процедурата е много трудна и се заплащат такси. Според г-жа Каферинова повечето ползватели биха искали да плащат на общината, но трябва в наредбата да залегне регламент как това да става без такси и дълги процедури. Александър Гагов пожела наредбата да се направи изцяло в полза на оплзвателите, за да се създаде благоприятен инвестиционен климат във Велинград. Опонира му Али Мареков, който напомни на колегите си, че те трябва да защитават интересите на общината, а не на инвеститорите. Той отправи и упрек към всички, че не им е стигнало времето и на комисиите тази важна тема почти не е обсъждана. Без наредбата общината няма как да чака приходи, а като подзаконов акт тя няма как да не отговаря на закона и да го заобикаля, подчерта г-н Мареков.
На срещата на 11 май 2011 г. от 17 часа ще бъдат поканени ползватели на минарална вода. Засега в писмен вид предложенията си е дала единствено д-р Илза Попова, управител на “СБР-НК” филиал Велинград. След като чуят различните мнения, съветниците ще трябва да сложат на везните интересите на общината и на инвеститорите и да гласуват. И това трябва да стане без да допуснат съмнения за личен конфликт на интереси.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай