Велинград - online - Вангелина гледа към олимпийска квота, клубът търси финансова помощ 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Вангелина гледа към олимпийска квота, клубът търси финансова помощ
Публикувано 2011-05-09 23:37:53 от темпо

Велинград е малък град, ПК “Белмекен” е малък клуб, но вече имаме своята голяма шампионка в плуването - 16-годишната Вангелина Драганова. Точно преди седмица в. “Темпо” писа как на Балканиадата в Баня Лука, Босна и Херцеговина, нашето момиче спечели два сребърни медала от висока проба - с постижението си на 100 м бруст покри норматива за предстоящото Европейско първенство за девойки, а на 50 м бруст постави нов национален рекорд, побеждавайки времената на именитите български плувкини Антоанета Френкова и Таня Богомилова.

Сега секунди делят Вангелина от покриването на олимпийска квота и най-желания от всеки спортист шанс - участие на олимпиада. Ако проблемът беше само в секундите, тя има потенциала да се справи. Но истински високото препятствие, което трябва да бъде преодоляно, е липсата на достатъчно финансови средства за подготовката и участието в две важни за Вангелина състезания - Европейското първенство в Белград през юли, а след това Световно първенство за девойки в далечно Перу.
На 5 май кметът на общината Иван Лебанов покани в кабинета си Вангелина Драганова заедно с нейните треньори Йорданка Пенина и Велчо Клешков. “Велинград има три постижения на плувци с особена стойност - на Анка Николова, Цветан Голомеев и сега на Вангелина Драганова”, каза кметът и подари на плувната ни надежда красив плакет и раничка за бъдещите медали. Олимпийският медалист Иван Лебанов пожела на Вангелина да има неговия късмет в спорта и да е вторият спортист, който ще донесе олимпийски медал във Велинград.
“Чувствам се удовлетворена от себе си. Благодаря на община Велинград и на своите треньори, защото без тяхната подкрепа нямаше да имам тези успехи. Това бе най-щастливото ми състезание до момента, най-запомнящият се момент в спортната ми кариера. В първия момент не можах да повярвам, поставянето на национален рекорд бе изненада и за мен”, каза с голяма доза вълнение Вангелина.
Огромно удовлетворение от постигнатото изрази и личната треньорка на плувкинята Йорданка Пенина, която има в собствената си кариера републикански рекорди, балканска титла и международни отличия, а през миналата година защити и докторска титла в областта на плувните спортове. Състезател и треньор са тандем, който трябва винаги да работи ръка за ръка; вниманието на треньора към състезателя трябва да бъде индивидуално - това е моделът, който дава резултати по света, подчерта Й. Пенина. Тя разказа как Вангелина е плувала в Баня Лука след 13-часово изтощително пътуване, докато състезателите на другите държави са има цяла седмица за адаптация и тренировки. Затова за Европейското първенство на 6 юли в Белград се надяват да осигурят средства поне за няколко дни престой преди старта. Важно за Вангелина е да участва и на Световното първенство в Перу, защото именно участието в подобни големи състезания дава нужния опит и рутина и я приближава към олимпиадата. Но стартът изобщо не фигурира в графика на българската федерация по плувни спортове - просто никой не е очаквал, че в тази възрастова група подобна изненада като блестящото представяне и рекорда на Вангелина. А за за подготовката и пътуването до Перу ще са нужни доста пари...
Плувната общност в България е смаяна от постижението на Валя. Нейният резултат я поставя сред първите 10 в Европа за тази възрастова група и има аванс за развитие, каза треньорът Велчо Клешков и припомни историята: наицоналният рекорд на Антоанета Френкова, който сега Вангелина подобри, е поставен преди 24 години - през 1987 г. А през 1988 г. Антоанета Френкова взима два олимипйски медала, което е прецедент в историята на плуването в България. Г-н Клешков специално благодари за отзивчивостта на директора на СОУ “СВ.св. Кирил и Методий” Пламен Алеков, който подкрепя участието на Вангелина на състезания и особено на на общината и на кмета Лебанов, защото при огромните финансови затруднения на ПК “Белмекен” тяхната помощ е била решаваща. “Много време стана Велинград да няма олимпийски медал”, обърна се г-н Клешков към кмета Лебанов.
“Община Велинград ще спомогне за обезпечаване на подготовката и състезанията на Вангелина” - кметът Лебанов публично пое този сериозен ангажимент. Но в криза и възможностите на общината са ограничени. Затова сега въпросът е дали малкият Велинград ще намери ресурс да помогне на своята голяма шампионка Вангелина Драганова. Да видим нашето момиче на олимпиада е цел, около която си заслужава да се обединим. Дано го направим и то без да губим ценно време, защото шансът за Вангелина е сега!
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води