Велинград - online - За да не рисуват децата празни къщи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За да не рисуват децата празни къщи
Публикувано 2011-05-17 07:35:52 от темпо

На 13 май се състоя информационно-заключителна среща по проекта “Стига!!!” - Превенция на домашното насилие, организирана от сдружение “Развитие - Ракитово” с председател Нина Димова и отговорник по проекта Ана Вандева.

Този проект се осъществява с помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” - фонд “Хората решават” по програма “Общностно развитие и гражданско участие” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източмна Европа.
Информация за резултатите от проекта поднесе Ана Вандова. През 2009 г. в община Ракитово са консултирани около 50 семейства в риск. В момента се работи с 10 такива семейства и има регистрирани 30 деца, нуждаещи се от подкрепа. Основната цел на проекта е подобряване на условията за пълноценна реализация и защита интересите на хора в неравностойно положение чрез промяна на отношението и възприемането им от общността в Ракитово.
Чрез организирането на кръгла маса по проблема, работни срещи с кризисни центрове, визуализация и публичност на проекта, презентации и дистусии с ученици от СОУ “Св. Кл. Охридски”, ОСОУ “Хр. Смирненски”, ОУ “Н. Рилски” в Костандово и ОУ “Хр. Ботев” в Дорково, чрез регистриране, консултиране и работа с рисковите групи хората от “Развитие - Ракитово” успяват за кратко време да помогнат на 9 деца в риск и една жена, жертва на психологическо насилие.
5 от децата са местни, а 4 са в приемни семейства. Покъртителни са историите им, изпълнени с насилие. Когато психоложката Дарина Пачалова иска от едно момиченце, израстнало в дом, да нарисува предствата си за семейство, то рисува само празни къщи.
Г-жа Вандева подчерта, че проектът е отговорил на целите на фонд “Хората решават”, като е решил конкретни проблеми с домашно насилие на хората от общността и е довел до положителна промяна в живота им. По време на работата сдружение “Развитие - Ракитово” е имало традиционно добро сътрудничество с АСП, ОЗД, четирите училища, представители на Общинска администрация, полицията и местната преса.
След приключването на проекта има 100 човека от общността, участвали в дискусиите, които са натрупали познания за видовете домашно насилие, начините за превенция и знаят как да реагират правилно при откриване на жертви на домашно насилие. От 1 януари 2011 г. сдружението инициира разкриването на център за обществена подкрепа в Ракитово и така ще продължи работата с рисковите семейства и приемна грижа, за което е лицензирано.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България