Велинград - online - Нощ в музея с “Овцевъдството в Централен Балкан” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Нощ в музея с “Овцевъдството в Централен Балкан”
Публикувано 2011-05-17 08:00:27 от темпо

На 14 май Исторически музей - Велинград участва за трети пореден път в европейската инициатива “Нощта на музеите” с откриването на изложбата “Овцевъдството в Централен Балкан” - съвместната инициатива на Община Велинград, АЕК “Етър” Габрово и нашия музей. Събитието откри зам.-кметът Дияна Кехайова, а сред гостите бяха авторите Мирослав Йорданов, който представи изложбата и Иванка Лилова (Илиева).

Гостуващата изложба на Архитектурно-етнографски комплекс “Етъра” представя традиционния начин за отглеждане на овце в балканските селища през XIX и първата половина на XX век. Скотовъдството е старо и основно препитание на населението от Балкана и е било възможно благодарение на богатата горска паша, вода, мери и естествени ливади. То е задоволявало нуждите на населението от месо, мляко, вълна, тор и кожи. В традиционното овцевъдство е преобладавала местната балканска порода, оформила се от климатичните особености и естествения подбор. Овцете от тази порода са дребни, с остра права вълна и слаба млечност, но издръжливи на суровите планински условия.
Изложбата показва, че животът на овчаря е труден и пълен с безброй задължения: да разпознава своите овце, да ги стриже и лекува, да ги дои, да познава времето, да си подбира добри кучета.Дните на скотовъдеца са низ от “делници-понеделници” и за него няма развлечения. В свободното си време, докато пасат овцете, овчарите плетат кошници, майсторят хурки, лъжици и чаши. Занесеното в къщи мляко жените преработват в сирене и масло. Мая за подсирването на млякото “сирище” жените получават от стомахчето на агне сукалче и във всяка къща има кисело (квасено) мляко.
Традиционното овцевъдство в Стара планина запада след кооперирането на земята, а последните мандри в Балкана съществуват до 1970 г. Експозицията започва с фотосите на стопански постройки и инвентар, проследява последователно добиването на вълна и мляко, следват експонати от живота на овчарите и завършва с най-големият овчарски празник - Гергьовден.
Нощта на музеите продължи с песните на Мъжката фолклорна група “Чепинци” при ОНЧ “Св.Св.Кирил и Методий” с художествен ръководител Георги Василев-Джото и народните танци в изпълнение на талантливите ни танцьори от КСТ “Импулс”, водени от своята ръководителка Мая Кондарева. За кетеринга отговаряха възпитаниците на ПГИТ “Алеко Константинов” и техните учители Ели Узунова и Сийка Цопанова.
Снежана Велева благодари на всички гости за доброто отношение към работата и инициативите на музея и подари на участниците паметни знаци и рекламни материали на Исторически музей - Велинград.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България