Велинград - online - Нощ в музея с “Овцевъдството в Централен Балкан” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Нощ в музея с “Овцевъдството в Централен Балкан”
Публикувано 2011-05-17 08:00:27 от темпо

На 14 май Исторически музей - Велинград участва за трети пореден път в европейската инициатива “Нощта на музеите” с откриването на изложбата “Овцевъдството в Централен Балкан” - съвместната инициатива на Община Велинград, АЕК “Етър” Габрово и нашия музей. Събитието откри зам.-кметът Дияна Кехайова, а сред гостите бяха авторите Мирослав Йорданов, който представи изложбата и Иванка Лилова (Илиева).

Гостуващата изложба на Архитектурно-етнографски комплекс “Етъра” представя традиционния начин за отглеждане на овце в балканските селища през XIX и първата половина на XX век. Скотовъдството е старо и основно препитание на населението от Балкана и е било възможно благодарение на богатата горска паша, вода, мери и естествени ливади. То е задоволявало нуждите на населението от месо, мляко, вълна, тор и кожи. В традиционното овцевъдство е преобладавала местната балканска порода, оформила се от климатичните особености и естествения подбор. Овцете от тази порода са дребни, с остра права вълна и слаба млечност, но издръжливи на суровите планински условия.
Изложбата показва, че животът на овчаря е труден и пълен с безброй задължения: да разпознава своите овце, да ги стриже и лекува, да ги дои, да познава времето, да си подбира добри кучета.Дните на скотовъдеца са низ от “делници-понеделници” и за него няма развлечения. В свободното си време, докато пасат овцете, овчарите плетат кошници, майсторят хурки, лъжици и чаши. Занесеното в къщи мляко жените преработват в сирене и масло. Мая за подсирването на млякото “сирище” жените получават от стомахчето на агне сукалче и във всяка къща има кисело (квасено) мляко.
Традиционното овцевъдство в Стара планина запада след кооперирането на земята, а последните мандри в Балкана съществуват до 1970 г. Експозицията започва с фотосите на стопански постройки и инвентар, проследява последователно добиването на вълна и мляко, следват експонати от живота на овчарите и завършва с най-големият овчарски празник - Гергьовден.
Нощта на музеите продължи с песните на Мъжката фолклорна група “Чепинци” при ОНЧ “Св.Св.Кирил и Методий” с художествен ръководител Георги Василев-Джото и народните танци в изпълнение на талантливите ни танцьори от КСТ “Импулс”, водени от своята ръководителка Мая Кондарева. За кетеринга отговаряха възпитаниците на ПГИТ “Алеко Константинов” и техните учители Ели Узунова и Сийка Цопанова.
Снежана Велева благодари на всички гости за доброто отношение към работата и инициативите на музея и подари на участниците паметни знаци и рекламни материали на Исторически музей - Велинград.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води