Велинград - online - Християни и мюсюлмани заедно на “Николица” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Християни и мюсюлмани заедно на “Николица”
Публикувано 2011-05-17 08:01:55 от темпо

На 9 май християнската църква почита Свети Николай летни. От години по традиция в Ракитово този ден честват заедно християни и мюсюлмани. В параклиса “Свети Никола” в местността “Николица” отец Стоил отслужи празничка литургия, след която на дългите маси около храма насядаха много хора и бе раздаден курбан за здраве и берекет.

Събитието уважиха районният мюфтия на Пазарджик Абдулла Салих, областният лидер на ДПС Юмер Хамза, велинградските свещеници отец Иван и отец Александър. Кметът на Община Ракитово Емилия Еленкова пожела на всички присъстващи да се обръщат винаги един към друг с блага дума, християни и мюсюлмани да добруват заедно, да живеят в мир и благоденствие още дълги години.
Днешният параклис “Свети Никола” е построен на “просънувано” място. През 1917 г. от Батак в Ракитово се преселва Димитър Божанов. Скоро той започва да сънува един и същи сън, който му говори, че местността “Николица” е свято място. Божанов разпитва местните хора, но никой не знае подробности. Тогава Димитър Божанов отива на мястото и открива останки от голям християнски храм. Решава да направи параклис на святото място. Помага му неговият приятел и другар от Ракитово Муса Дриков, който е мюсюлманин. Двамата докарват с волове греди и през 1923 г. построяват дървен параклис.
Много преди това на същото мястото е имало ранно-християнската базилика, която датира от V-VI век и е свързана с културата на местното тракийско племе беси. Запазени са зидове и архитектурно-художествени детайли от базиликата, за чието съхранение през 1994 г. се извършват консервационно-реставрационни работи. Благодарение на изключителната си история и значимост за местното население “Николица” бе избрана за едно от Седемте чудеса на Чепинския край в допитване, проведено преди 3 години от Исторически музей - Велинград и вестник “Темпо”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води