Велинград - online - Съветниците остават 29 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съветниците остават 29
Публикувано 2011-05-17 08:09:17 от темпо

Общински съвет - Велинград ще наброява 29 съветници и след изборите наесен. Според новия Избирателен кодекс в общините с население над 30 000 жители броят на съветниците трябваше да бъде намален с 20%, което в нашия случай означаваше, че ще имаме 23 съветници. Това бе една от разпоредбите, оспорени от депутати пред Конституционния съд. Решението на конституционните съдии вече е факт. Наред с променените срокове за уседналост, отмяната на гласуването по електронен път и на редица още текстове в кодекса, намаляването на броя на съветниците също е обявено за противозаконно.

Съдиите от КС смятат, че тъй като изменението не обхваща всички общини, то ще доведе до дисбаланс в местното самоуправление. Редуцирането на броя на съветниците е направено механично, без ясен критерий и засилва диспропорциите между различните общини. При по-малък брой съветници се нарушава представителността на местните парламенти, която е сърцевината на демократичното управление. Конституционният съд е записал в решението си, че ефективното функциониране на общинските съвети зависи не от броя на съветниците, а от организацията и волята им. Намаляването на броя на съветниците застрашава политическия плурализъм, създава по-голяма вероятност в Общинския съвет да попаднат само лидерите на партии, което е предпоставка за тяхната несменяемост и олигархизиране на местната власт.
Новината за решението на Конституционния съд по този конкретен казус се приема с доза облекчение от голяма част от местните политически сили. При 23 съветници шанс да съберат достатъчен брой гласове и да прехвърлят бариерата на изборната квота от около 1000 гласа за мандат за влизане в Общинския съвет имаха едва няколко партии. При 29 съветници квотата ще падне до 700-800 гласа и дава възможност за “по-шарено” политическо присъствие.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води