Велинград - online - Масовият спорт прави децата здрави 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Масовият спорт прави децата здрави
Публикувано 2011-05-24 08:26:08 от темпо

- Г-н Ценов, има ли шанс Министерството на спорта да подпомогне финансово велинградската надежда в плуването Вангелина Драганова, която наскоро постави нов републикански рекорд на 50 м бруст?

- Темата не е в моя ресор, който е свързан с масовия спорт. Има промени във финансирането на федерациите и трябва да се направят постъпки пред министерството, което да помогне. Но не мога да поема по-конкретен ангажимент.
- Какво е нивото на масовия спорт и състоянието на базите?
- Определено не е на нивото, на което трябва да бъде. През 2009 г. изследване на Евробарометър ни постави на последно място по физическа активност в Европейския съюз. Само министерството на спорта е безсилно - нужни са обединените усилия на министерствата на спорта, образованието и здравеопазването, както и на общините, защото масовият спорт се развива по места. Има кметове, които имат желание и се мъчат да създават подходящи условия и други, които подценяват ролята на физическата активност. Подчертавам физическа активност - не класирания, медали и резултати, а занимания със спорт, за да бъдат децата здрави. Направиха се доста нови площадки, реновираха се стари. В много лошо състояние са голяма част от салоните за физическо възпитание в училищата, а около 1000 училища нямат такива или са пригодили класни стаи. Преди промените всички средства за спорт се даваха от един джоб - от държавата. За елитния спорт и елитните спортисти винаги се намират пари, но промяната нанесе удар върху масовия спорт, който бе изоставен тотално.
- Какви са шансовете да има повече спорт в училищата?
- Министерството на образованието проявява разбиране и в новия закон ще има доста промени по отношение на физическото възпитание в училищата. Обмисля се преподавателите по физическо възпитание да са завършили НСА и да има стимули за тях да създават групи по различни спортове в училищата. Всички училища са на делегирани бюджети, така че директорите имат свободата да разпределят средства за спорт. Ще има промяна, когато и за нас като родители стане потребност да се интересуваме не само дали едно едно училище има компютърна зала и обучение по английски език, а да питаме и дали има салон и условия за физическо възпитание. Сега ни минават покрай ушите данните за затлъстяване и хипертонии сред децата, има цяло поколение родители, които не са убедени в ползата децата им да спортуват. Говорим повече за спорт и по-малко за физическа култура, но не всеки става спортист, а физическата култура е от полза за всеки и за цял живот.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води