Велинград - online - 50 години ЦДГ “Радост” Велинград: Тук радостта е навсякъде 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

50 години ЦДГ “Радост” Велинград: Тук радостта е навсякъде
Публикувано 2011-05-24 08:38:18 от темпо

Летописът на ЦДГ ”Радост” отброи 50 години - кратък миг от безкрая на времето. Незабравими години в нашата биография, в които е останала частица от всички нас...
Нека обърнем поглед назад в историята. Корените на детската ни градина търсим в далечната 1961 г., когато в сградата на Наркооп “Арабчал” се открива ЦДГ с една група от 26 деца с учители Мария Ганчева и Спаска Ташева. През 1963 и 1964 г. се разкриват още две групи, като последната се помещава в пансиона на бившия Горски техникум.
В нея учителите са Пенка Добрева и София Ключкова, която днес е председател на Училищното настоятелство. Впоследствие се разкриват още две групи и всички общо пет на брой през 1966 г. образуват ЦДГ с директор Катерина Андреева, под чието умело и вещо ръководство детската градина работи успешно за възпитанието и развитието на поколения млади хора. След пенсионирането на Катя Андреева през 1983 г. за директор е назначена Мария Стефанова, а от 1990 г. директор е Таня Голомехова.
В периода от създаването си до днес детската градина се преименува два пъти. През 1981 г., успоредно с честването на 1300 години от създаването на българската държава, се преименува в ЦДГ ”Братовчеди Пухалеви” и носи това име до 1992 г.
От 1999 г. детската градина работи с 4 целодневни групи с капацитет 100 места и щатен персонал: 10 педагогически и 9 помощен. В този си вид функционално и кадрово влиза в началото на новия век - с пълен капацитет деца, с един амбициозен млад колектив, осъществяващ дейността си с огромно желание и педагогическа ерудиция, осигуряващ емоционален комфорт на възпитаниците.
А днес тя се нарича “Радост”. Защо “Радост”? Защото тук радостта е навсякъде - в топлите питащи детски очи, в душите и сърцата на всички работещи тук, в песните и танците, изпълнени с много емоция на приказната детска сцена, чийто облик се променя тематично според детските изяви. Защото водещият девиз тук е “Възпитание чрез радост и музика”.
Къде се намира тя? В СПА-столицата на Балканите Велинград, разположена сред огромна борова гора, в която децата ежедневно се докосват до магията на природата. Тя е магична и цветна.
А защо е цветна? Защото цветовата хармония е навсякъде - в занимални, спални, фоайета и най-вече в просторния двор с чудните детски кътове сред цветните лехи и алпинеум и игривия горски водоскок. В този цветен кът има много багри, топлина, уют и щастливи детски усмивки.
Има много спокойствие в дните на родителите, защото те са сигурни, че за децата им се грижат отговорни педагози и помощен персонал, който всеотдайно бди над техните деца.
Днес в приказната ни детска градина с чудесни битови условия и кътове за игра, обучение, спорт и труд 110 деца се обучават от квалифицирани педагози, от които 7 с висше образование магистър и 3 с ПКС “Професионален бакалавър по предучилищна педагогика”. 8 от педагозите са защитили 5-та професионално-квалификационна степен, една 4-та, а директорът на детската градина - 1-ва степен.
Професионализмът на педагогическата колегия се изразява в ежегодни участия в национални и международни конференции по предучилищно възпитание, както и с редица публикации, плод на обобщения педагогически опит, намерили място в престижни издания на педагогическия печат. Темите,които са обект на търсения от страна на педагогическия екип са: “Екологичното възпитание - грижа за бъдещето - нашите екоинициативи, идеи и послания”; “Аргументи за педагогически организирана предметно-пространствена среда”; „”Интегративни функции на музикалната дейност в празнично-обредната система”; “Възпитаване и приобщаване към културните ценности и традиции на нацията и света”.
Чрез своята дейност вече 50 години екипът на ЦДГ “Радост” утвърждава общественото предучилищно възпитание във Велинград като добра традиция и практика, като част от предучилищното възпитание в България. Това ни дава самочувствието, че сме не само конкуретноспособни, но и предпочитано място от деца и родители.
Никога не забравяме, че човечеството е длъжно да даде на детето най-хубавото от себе си в предучилищната възраст, защото това е период с ключово значение за човешкото развитие. По думите на Х. Гарднър “На 5 години децата вече имат изградена собствена теория за света”. Ние подготвяме децата за училище, но и запазваме самоценността на детството, което е важно условие да бъдат децата ни умни, весели, щастливи.
Историята на ЦДГ ”Радост” не свършва до тук - тя продължава в бъдещето и ще се дописва от следващите поколения деца и учители. Екипът на детското заведение бди над детството и мисли, че утре децата ще му пишат оценка за своето бъдеще, за това какво сме дали на всяко едно от тях, за да успее в училище и в живота.
Да съхраним най-истинската, най-чистата искрица на живота - детската душа, залог за нашето бъдеще! Да ни е честит 50-годишния юбилей!
Таня Голомехова, директор на ЦДГ “Радост”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води