Велинград - online - Всеки трети ученик пуши 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Всеки трети ученик пуши
Публикувано 2011-05-31 08:36:33 от темпо

На среща-дискусия с медицински специалисти от детски и учебни заведения от Пазарджишка област на 26 май бяха представени данни от проучване на Регионалната здравна инспекция. Инициативата е по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Изследването е второ след проведеното през 2006 г.

Проучването обхвана 1040 ученици на възраст 14–18 години (VIII - ХII клас) от 24 училища в Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера, Батак, Брацигово и Септември. От анкетираните 1040 ученици 39,3% открито заявяват, че са пушачи. В сравнение с резултатите от проучването през 2006 г. пушачите сред учениците са намалели с 3,3%. По-голям е броят на момичетата, които пушат - 42,1%, докато момчетата са 36,8%. Не пушат - 60,7% от запитаните ученици.
Близо 59% са тези, които пушат до десет цигари дневно, а 41% пушат повече. Най-често учениците пушат, когато са на дискотека – 71,2%. В училище пушат 35,2% от анкетираните, а вкъщи 23,2%.
На въпроса “На колко години беше, когато опита цигара за първи път” 46,9% от децата отговарят, че са опитвали цигари. През 2006 г. този процент е бил 58,2% ,т.е. броят на децата, експериментирали с цигари е намалял с 11,3%. За съжаление отново са регистрирани опити на 4-годишни деца. Като рискови възрасти за първоначална употреба на цигари се очертават възрастовите групи между 10 и 11 и между 13 и 15 години. До 10-годишна възраст цигари са опитали 15,6% от анкетираните.
Може да се обобщи, че всяко трето дете във възрастта между 14-18 г. е пушач. Този факт е тревожен с оглед разпространението на бъдещи заболявания, свързани със завишената употреба на цигари, бият тревога специалистите от РЗИ.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води