Велинград - online - “Само за мъже” пожъна успех 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Само за мъже” пожъна успех
Публикувано 2011-05-31 08:40:46 от темпо

Пиеси на Дарио Фо се играят по цял свят. Заслужил е световната си слава с умението чрез смеха да прави провокативен и смел театър. През 1997 г. най-популярният италиански драматург на ХХ век заслужи и Нобелова награда за литература, присъдена му заради “уникалната смес от сатира и сериозност”.

Пиеса на Дарио Фо се играе и във Велинград - режисьорът Мариус Донкин, който вече няколко години работи с театралния състав към Народно читалище “Отец Паисий”, избра комедията “Само за мъже”. След двете премиерни представления на 27 и 28 май 2011 г. обобщената оценка на публиката бе “Много хубав спектакъл!”.
Павел Гайдев откри спектакъла с директно поканяне жените да напуснат залата, защото тук е “само за мъже”. Това, разбира се, не се случи, но затова пък актьорите възродиха старата театрална традиция да кажат “Добре дошли” на своята публика.
“Всички страдаме заради жени!” е лайтмотивът на трите истории, изпълнени с комични ситуации и изненадващи обрати и събрани в едно от Дарио Фо. Заради жени “страдат” познатите и обичани от публиката актьори Павел Гайдев, Цветан Котев, Боян Караилиев, Атанас Гушевилов и Христо Семерджиев, а заедно с тях и новото попълнение на мъжкия състав Тодор Шейнов. В тима на дамите, които видимо не изпитват никаква вина за причинените “страдания”, наред с утвърдените актриси Росица Паунова, Ани Станкова и Вили Атанасова изгряват нови звезди - Ангела Данчовска, Станислава Енчевска, Емилия Хаджиева, Радка Попова и Василка Пандева. Участието на 14 актьори само по себе си е чудесно и дължим благодарност на Мариус Донкин за неговата професионална работа, която привлича в театралния състав млади хора с потенциал и желание да се развиват.
Сценографията на спектакъла отново е дело на Веселин Ковачев. Когато в края на пиесата декорите започват да танцуват, аплодисментите на публиката са заслужената награда за човека, дал много на велинградския самодеен театър.
За музиката в спектакъла отговаря Пламен Петров, а този път актьорите са напътствани и от хореограф - треньорката от КСТ “Импулс” Мая Кондарева-Енчева е свършила работата си наистина професионално. Танците стават не просто фон, а органична част от пиесата: страстното танго на Боян Караилиев и Вили Атанасова, еротичният танц на Тодор Шейнов и Росица Паунова, черно-белият дует на Ани Станкова и Станислава Енчевска, дамският “формейшън” в началото на представлението.
Дарио Фо не обича да определят пиесите му като комедия, предпочита фарса като нещо, което е размирно и провокира: “Учрежденията си падат по комедията, а хората по фарса”. “Само за мъже” безспорно е повече от комедия и повече от фарс. Докато се смеем и забавляваме, пред нас са нещата от живота, които събират и разделят мъжете и жените. След толкова противоборства на финала се появява едно красиво дете (малката Ивана Енчева) и като контрапункт на заглавието прозвучава “признанието на Адам”: “Където беше Ева, там беше раят!”.
Успех на новата постановка на велинградските театрали под режисурата на Мариус Донкин - първо на фестивала в Каварна, за където заминават, а след това и на всички сцени, на които ще изиграят “Само за мъже”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води