Велинград - online - 85 г. есперантско дружество във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

85 г. есперантско дружество във Велинград
Публикувано 2011-06-07 08:50:05 от темпо

На 4 юни в Историческия музей се събраха есперантисти от цяла България за отбелязване на 85-годишнината на дружеството във Велинград. Публикуваме доклада на председателя Борис Гаджанов, който припомня най-важното от отминалите десетилетия:

Идеята за международния език в Чепинската долина пламва преди Първата световна война. Основател на есперантското движение тук е Наньо Огнянов Кочев от Чирпан, приятел на поета Яворов. През 1914 г. той идва в село Ракитово като началник на пощата. Започва да информира за есперанто учителите. През 1915 г. организира курс по есперанто в село Лъджене. Курсът прекъсва поради войната и продължава през 1918/19 г.
През 1922 г. инж. Сотир Пешев, началник на строежа на учителския санаториум, отново организира и ръководи курс по есперанто. Един от първите есперантисти Никола Костов участва в конгреса във Варна през 1923 г. До края на живота си остава есперантист и дълги години е председател на контролната ревизионна комисия.
Първото есперантско дружество в Чепинско е основано на 19 юни 1925 г. в село Лъджене. На учредителното събрание се приема устав на дружеството и ръководство: председател Иван Божков, секретар-касиер Б. Златков, библиотекар Р. Колчагова, съветници Ив. Стоилова и Бъжева, контролна комисия: П. Захов, М. Чолев, Чорбова. Дейността на дружеството се изразява в изучаване на езика, увеличаване броя на съмишлениците, участие в конгресите на БЕС: в София 1925, Варна 1926, Пловдив 1927, Русе 1933 г.
Започва и оживена международна кореспонденция. През 1936 г. Димитър Пещерски започва есперанто курс в село Каменица. В него учат: Вера Пеева, Стойо Калпазанов, Никола Влахов, Стоил Гълъбов и други прогресивни младежи.
През 1945 г., по инициатива на учителя Никола Годев и Димитър Пещерски, с подкрепата на есперантистите Александър Цанов и Тодор Влахов се възстановява дружество под името “Стойо Калпазанов”. Впоследствие дълги години председател на дружеството е Никола Годев.
Дългогодишен активист на дружеството, председател 1965-68 г., е инж. Борис Маринов, научен сътрудник на Академията на науките в Сан Марино за подгоновката на терминологичен лесотехничмески речник на есперанто. Той ръководи много курсове за ученици и граждани.
От 1953 г. до края на живота си активно работи като есперантист Атанас Гаджев. Той дълги години бе председател на контролно-ревизионната комисия.
От 1969 до 1986 г. председател е Манол Чолев. Организира и ръководи курсове по есперанто. По негова инициатива са провдеени много години международни семинари почивки във Велинград. В тях участват есперантисти от Чехословакия, Полша, Унгария, Холандия, Дания, ГДР, СССР, Гърция идр. Главен организатор е Манол Чолев, подпомаган от Димитър Ждраков, Иван Сергиев, Васил Бричев, Елена Янчева, Борис Маринов, Никола Годев, Живко Тодоров и др. По линията на есперанто дълги години се осъществяват посещения и обмен на ученически групи с Чехословакия, Унгария с активното участие на учителите Елена Янчева и Иван Сергиев, Лили Герова, Борис Гаджанов. Учителят по музика Иван Сергиев създава ученически есперантски духов оркестър, който участва в 63-тия конгрес на Световния есперантски съюз във Варна.
Традиционни са есперантските контакти с град Требин, Чехия. Размяната на есперантски групи прерастна в размяна на градски хорове и оркестри.
От 1979 до 1986 г. активно работи в дружеството Димитър Ждраков, станал есперантист като студент. Той е водил курсове по есперанто и е участвал в мероприятия във Враца, Хасково, Стара Загора и др. Организира екскурзии до Унгария. Има голяма кореспонденция.
През 90-те години е създадена железничарска секция към дружеството с отговорник Васил Бричев. Той е дългогодишен активист на дружеството. Редовно участва в конгресите на БЕС.
Дългогодишен активист на дружеството е Живко Тодоров. Водил е курсове, участвал в конгреси на БЕС. Има богата кореспонденция. Трябва да отбележим още работата на Венера Ланджова, Христина Терзиева, Кина Щерева, Любен Бенчев, на учителките Лили Герова и Тони Папазова, Серафим Костов, Ник. Алексиев.
Дружеството ни бе домакин на поредица от национални изяви:
през 1984 г. БЕС проведе във Велинград научно-практическа конференция; през 1989 г. отбелязахме 70 години на списание Bulgare Esperdntisto; 2001 г. - 52-ри конгрес на БЕС; 2009 г. - 90 г. списание и 60-ти конгрес на БЕС в Царево с главен организатор Борис Гаджанов - председател на дружеството във Велинград.
Дългогодишният есперантист Иван Серигев многократно участва в световни есперантски конгреси в различни страни.
Дружеството на есперантистите във Велингад ще продължава да работи като активен член на БЕС.
Борис Гаджанов, председател на Есперантско дружество “Ст. Калпазанов” Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води