Велинград - online - За културен туризъм трябват уникални събития 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За културен туризъм трябват уникални събития
Публикувано 2011-06-07 09:10:09 от темпо

Доцент Соня Алексиева - доктор на социологическите науки, ръководител на департамент “Туризъм” в Нов български университет, магистър по журналистика и автор на можество публикации и книги по голямата тема туризъм бе гост на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” във Велинград. Срещата на 1 юни се забави заради проблем с паднало дърво по дефилето, но г-жа Алексиева се пошегува, че точно многото билбордове и падналите дървета заради ремонт на инфраструктурата са част от картината на нашия туризъм.

Съорганизатори на събитието бяха Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, Историческият музей и НБУ, а домакинството на ПГИТ не бе случайно - туризмът е водеща дисциплина в гимназията, която вече подготвя и екскурзоводи, а паралелно с това работи и по проект за популяризиране културно-историческото богатство на Чепинския край. Официални гости на срещата бяха зам.-кметът Дияна Кехайова и зам.-председателят на Общинския съвет Снежана Велева.
Г-жа Алексиева представи във Велинград книгата “Туризмът - предизвикателства в условията на икономическа криза”, събрала статии на 30 автори от най-големите български университети. Премиерата на книгата бе през април на международната борса “Културен туризъм” във Велико Търново. България влезе и ще излезе късно от кризата, но туризмът като отрасъл има механизми да се справя с предизвикателствата и носи приходи, каза Соня Алексиева.
Основна тема на нейната презентация във Велинград бе как наред с имиджа на СПА столица на България и на Балканите нашият град да развива и културен туризъм. Доц. Алексиева показа много успешни български примери като столицата на културния туризъм Велико Търново; Златоград с първия частен етнографски комплекс на открито, посещаван от 50-60 000 туристи всяко лято; уникалните градове Пловдив и Русе. Отговорът на въпроса дали ние българите познаваме България най-често е отрицателен, особено сред младите. 200 000 български студенти в момента учат в чужбина и повечето от тях нямат намерение да се върнат в родината. Затова трябва много да се работи в тази посока и България да се утвърждава като привлекателна туристическа дестинация, подчерта доц. Алексиева.
Културният туризъм предполага уникални събития - като писаните яйца в Чепинско, традициите на Бабинден, срещаните само тук местни гозби. Препоръката на Соня Алексиева бе Велинград да работи за осъществяване на мечтата да има фестивал на името на Николай Гяуров - това е световен пример, а не е нещо ново под слънцето.
Г-жа Фани Спасова, преподавател по история в ПГИТ “Ал. Константинов”, накратко представи 3-годишнината работа по проекта, която ще приключи с издаване на пътеводител за културно-историческото богатство и маршрути на културния туризъм в Чепинския край, ако бъдат намерени спонсори. Г-жа Наска Геджева допълни, че бъдещите екскурзоводи вече се занимават не само теоретично с туризъм, а благодарение на участията си на борсите в София и Велико Търново виждат как се случват нещата на практика.
Новината, съобщена от доц. Алексиева, бе, че догодина на международната борса “Културен туризъм” във Велико Търново ще има голям щанд на професионалните гимназии в сферата на туризма, за който покана ще получи и ПГИТ “Ал. Константинов”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България