Велинград - online - Кирил Цанов написа първата история на горите в Чепинско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кирил Цанов написа първата история на горите в Чепинско
Публикувано 2011-06-07 09:14:53 от темпо

1 юни 2011 година - тази дата избра инж. Кирил Цанов за премиера на своята книга “История на горите в Чепинско”. Датата е символична: в навечерието на 5 юни - Световния ден на околната среда и в годината, обявена от ООН за международна година на горите.
Представянето на книгата събра в голямата зала на общината много хора - не само лесовъди, работещи и ветерани от системата на горите, а и велинградчани, дошли да изразят уважението си към огромния труд на автора.

“История на горите в Чепинско” бе представена от велинградчанина доц. д-р Иван Палигоров, декан в Лесотехническия университет и председател на Съюза на лесовъдите в България (СЛБ). 187 страници, 61 снимки, 31 таблици, 30 страници със списъци на местни деятели и ръководители на горското стопанство - това са малка част от сухите цифри, даващи представа за мащаба на проучванията, събирателската дейност и богатата фактология, залегнали в книгата. Затова от името на СЛБ доц. Палигоров поздрави инж. Кирил Цанов за неговата упоритост да събере фактите за историята на горите в Чепинско, да ги пречупи през призмата на развитието на горите в България през последните 130 години и да остави следа за добрите практики в опазването на горите на поколения лесовъди.
Книгата последователно разглежда природните условия в Чепинския край, характеристиките на гората, развитието на транспортната мрежа и влиянието върху търговията с дървесина и горското дело, ловното и рибно стопанство, промените в горското законодателство, организацията и структурата на горското ведомство, горските кооперации и защитените природни обекти в Чепинско. Специална глава е посветена на аферата Доспат-Даг, споровете за границите на общинските гори, Горското училище, униформите и състезанията, историята на Седмицата на гората.
Инж. Цанов, който е натрупал 46 години стаж в горския сектор включително 20 години като директор на ГС - Велинград, ръководил е залесяването на над 100 декара нови гори и е съавтор на 4 книги и автор на множество публикации, е обобщил в книгата свои лични записки и архиви, събирани с дългогодишен труд и контакти.
Доц. Палигоров обърна специално внимание на един момент от книгата: колосалния труд за преодоляване на последиците от ветровала на 29 май 1961 г., унищожил горски насаждения, за чието възстановяване са били нужни 8-9 години. По негова идея предстои да бъде проведена научно-практическо съвещание, на което да се обобщи натрупаният тогава опит и да бъде изграден мемориал на участниците в борбата за справяне с огромните щети от ветровала, за което СЛБ ще обяви дарителска сметка.
Кирил Цанов получи поздравителни адреси за написването на “История на горите в Чепинско” от Съюза на лесовъдите в България, от кмета на общината Иван Лебанов и читалище “Васил Левски”. Инж. д-р Иван Иванов, председател на местния съюз на лесовъдите ветерани, го поздрави от името на колегите и подчерта, че който не е сядал да пише, не знае колко е трудно, но това е паметта на човечеството и тя остава за поколенията. В същия дух бяха и многото изказвания от залата - благодарност и уважение към работата на автора, успял да събере историята на горите в нашия край.
Самият инж. Кирил Цанов сподели болката си, че днес в медиите малко се пише и говори по проблемите на горите. Той подчерта, че е написал само първата страница от историята на горите в Чепинско и се надява други да поемат щафетата и да продължат със следващите страници на тази история.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води