Велинград - online - Висши магистрати от 12 държави на среща във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Висши магистрати от 12 държави на среща във Велинград
Публикувано 2011-06-07 09:19:56 от темпо

В седмицата, белязана от поредни скандали в българската съдебна система заради избора на председател на Софийски градски съд и на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), във Велинград се проведе Шестата международна конференция на регулаторните съдебни органи на Балканския регион. Домакин на форума, в който участваха 42-ма висши магистрати от Албания, Босна и Херцеговина, България, Италия, Косово, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения, Турция и Черна гора бе хотел “Двореца”.

Конференцията на регулаторните съдебни органи на Балканския регион е учредена през 2006 г. в Сараево след трагичната поредица от войни в бивша Югославия и с цел да помогне за развитието на правосъдния сектор в страните, въвлечени във войните. Следват конференции в Будапеща, Букурещ и Черна гора, като броят на страните-членки се увеличава, за да се стигне до шестата поред конференция във Велинград, която бе определена като изключително важна заради участието на Европейската мрежа на съдебните съвети и на Междунродната асоциация на съдиите.
Конференцията бе открита от Георги Шопов, член на комисията по международно сътрудничество към ВСС, който пожела форумът да даде начало на нови професионални приятелства. Гостите бяха приветствани председателите на Върховния касационен съд Лазар Груев и на Върховния административен съд Георги Колев, от президента на Постоянния офис на регулаторните съдебни органи на Балканите д-р Чаба Уйкери от Унгария и от президента на Европейската мрежа на съдебните съвети Михаил Хармони.
Във Велинград висшите магистрати, между които бе и председателят на Районен съд - Велинград Веселин Петричев, обсъдиха и обмениха опита на своите държави по две основни теми: бюджетите на съдебната власт и етичните правила и норми в системата. Г-н Лазар Груев подчерта, че структурата и наименованието на регулаторните съдебни органи в различните държави са различни, но смисълът и целта им е един - да отстояват и съхраняват независимостта на съдебната власт. Той разясни уникалността на българския конституционен модел при конструирането на ВСС. На полето на ВСС се преплита влиянието на всички власти в държавата: половината от членовете му се избират от Народното събрание, другата половина от съдебната власт, министърът на правосъдието води заседанията, но без право на глас, а президентът на републиката със свой указ назначава председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, които са членове на ВСС. Този идеален конституционен модел обаче не винаги гарантира безпроблемно функциониране и досега само два ВСС са довършили своя пълен мандат, изтъкна Лазар Груев.
Д-р Уйкери акцентира на факта, че скоро целият Балкански регион ще стане член на Европейския съюз и се полага новите страни-членки да влязат в съюза с реорганизирани съдебни системи. Затова е нужно сътрудничество, като целта не е да се стандартизират съдебните системи на отделните страни, а в основата им да бъде поставена защитата на човешките права и независимостта на съдебната власт.
Извън деловата работа на двудневната конференция, гостите отбелязаха, че условията за нейното провеждане във Велинград, включително слънчевото и усмихнато време, са типични за гостоприемството на българина.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола