Велинград - online - Най-силната авторска изложба в галерията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Най-силната авторска изложба в галерията
Публикувано 2011-06-14 08:06:18 от темпо

На 5 юни в залата на Градската художествена галерия Бранко Манушев откри изложбата Майя Горова - живопис и Богомил Живков - скулптура. Изложбата е организирана от Българския есперантски съюз, чийто заместник-председател е Майа Горова и Есперантското дружество във Велинград. Според Бранко Манушев това е най-силната авторска изложба, гостувала през последните години в нашата галерия.

Художничката Майя Горова завършва през 1972 г. Художествената академия в класа на проф. Георги Богданов,специалност декоративно-монументална живопис. От 1979 г. е приета за член на Съюза на българските художници. Има самостоятелни изложби в Берлин, Дамаск и град Хомс в Сирия, в Бейрут и в много градове в България. Участва в групова изложба с Богомил Живков, Хироко Ямучи,Геншин Хонда и Такао Яманака в галерия “Атенс” в град Осака, в кафе-галерия “Ижинкан” в град Кобе и в две съвместни изложби на остров Кюшу в Япония.
Майя Горова работи и в областта на сценографията, проектирайки костюми за хорови и танцови фолклорни състави. Нейни картини са включени в представителни изложби в страните от бившите СССР и Югославия, Чехия, Словакия, Монголия, САЩ, Австрия, Полша, Япония, Швейцария, Германия, Индия.Нейни картини са притежание на частни колекции в България и чужбина.
За нея академик Светлин Русев казва: “Майя Горова владее чистотата на формата, нейната изобразителна и изразителна стойност не само за себе си, а като пластическа, сюжетна, психологическа и духовна среда, в която привидната определеност е само един от видимите знаци на вечните истини на спасението”.
Скулпторът Богомил Живков завършва Художествената академия през 1971 г. Има самостоятелни изложби в Германия, Англия, Малта, Япония и участия в представителни изложби на българското изкуство във Франция, Русия, Швейцария, Италия, Португалия, Белгия, Холандия, Гърция, Турция, Нигерия. Носител е на национални и международни награди, творбите му са притежание на галерии и частни сбирки у нас и в чужбина. “Когато един истински художник има свое дърво на живот, може да бъде сигурен, че то ще роди плодове, които ще живеят във времето” - токава е оценката на Светлин Русев за Богомил Живков.
Изложбата на двамата творци ще бъде открита за посещения във велинградската галерия до средата на юли.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай