Велинград - online - В Голо бърдо говорят, пеят и плачат на български 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Голо бърдо говорят, пеят и плачат на български
Публикувано 2011-06-21 09:07:27 от темпо

На 16 юни в голямата зала на Историческия музей директорът Снежана Велева откри фотоизложбата на сдружение “Нашенци” “Българите от Гола Бърдо, Албания”. Сред гостите на откриването бяха създателите на фотоизложбата зам.-председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов, доц. Веселка Тончева, председателят на българите в Албания Хаджи Пируши, Недялка Стефанова от Общинска администрация, зам.-председателят на Общинския съвет Венцислав Елинчин, председателят на Общинския съвет в Ракитово Георги Попчев, ръководствата на сдруженията “Суткя” и Дружество за защита на Родопите, ученици от СОУ “Васил Левски”, водени от директора Емил Моллов, ученици от ОУ “Христо Ботев”, водени от преподавателката си по история Илка Боянова, както и гости от музея в Септември.

Идеята на авторите на фотоизложбата е да представи непознатата за нас общност на българите от областта Голо бърдо в Албания.
След посланическата конференция на Великите сили в Лондон и международната дипломатическа конференция във Флоренция през 1913 година в границите на Албания попадат и части, които България тогава смята за своя културно-историческа и етническа територия. Това са областите Голо Бърдо, Поле и Мала Преспа с 21 български села. Днес областта Голо бърдо обхваща общините Стеблево, Големо Острени и Требища с около 8200 жители, които вече 100 години живеят като албански граждани, но продължават да съхраняват майчиния си език и самоопределяйки се като етнически българи - нищо, че няма българско училище или признато българско малцинство в Албания.
Фотосите са заснети по време на спелеоложки и фолклорно-етноложки експедиции, организирани от Българската федерация по спелеология в периода 2006-2010 година и с участието на специалисти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл” с финансовата подкрепа на НДФ “13 века България”, ВМРО-БНД и Държавната агенция за българите в чужбина.
Важна роля за съхраняването на българщината в Албания имат организациите на българите в Албания. Такава организация е “Просперитет Голо Бърдо” с председател Хаджи Пируши, който си спомни, че през 90-те години на ХХ век са получили помощи от България и Велинград в рамките на проведената кампания от президента Петър Стоянов и съпругата му Антонина.
Председателят на “Просперитет Голо Бърдо” Хаджи Пируши на чист български език сподели, че за тях е много важно да имат пряка връзка с “Майка България”, защото: “Нашето голямо желание е повече хора в България да знаят, че в Албания има българи, които говорят, пеят, смеят се и плачат на български”.
Сдружение “Суткя” награди с грамота Алексей Жалов за неговия принос и добро отношение към Чепинския край.
В рамките на откриването на изложбата бе прожектиран документалният филм на Веселка Тончева “Голо Бърдо - непознатите българи”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води