Велинград - online - Книгата “Пещерата Лепеница”: Природа, история и туризъм събрани в едно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Книгата “Пещерата Лепеница”: Природа, история и туризъм събрани в едно
Публикувано 2011-06-28 08:56:24 от темпо

Премиерата на новата книга на Петър Гелин “Пещерата Лепеница” събра доста публика вечерта на 21 юни в Художествената галерия във Велинград. Домакин на събитието бе местният Ротари клуб, който подпомогна отпечатването на книгата. Сред гостите бяха зам-кметът на Община Велинград Валентина Цветанова, председателят на Общински съвет - Ракитово Георги Попчев, зам.-председателят на Общински съвет - Велинград Снежана Велева, лидерът на БСП Тома Пачалов, представители на литературните среди и неправителствения сектор във Велинград и Ракитово.

В началото на срещата д-р Илза Попова, която от 1 юли 2011 г. ще поеме на ротационен принцип председателския пост в Ротари клуб - Велинград, накратко проследи историята и целите и на ротарианското движение.
Г-н Асен Попов, ротарианец и съгражданин на Петър Гелин, с когото са отраснали на една и съща улица, представи автора на 32 книги - краеведски очерци за най-интересните места и традиции на Чепинския край, авторски и преводни стихове, апострофи и журналистически материали. “Отварям книгите му и разбирам колко не го познавам, колко дълбоко е изследвал Чепинския край в книжките, които ще останат за поколенията след нас”, каза Асен Иванов и призова общините Велинград и Ракитово заедно да популяризират богатствата на Чепинско и да развиват туризма тук.
Авторът на “Пещерата Лепеница” Петър Гелин предаде специалните благодарности от Българската федерация по спелеология (БФСп) и нейния председател д-р петър Берон към Ротари клуба, тъй като в момента много рядко се появяват книги за българските пещери. В България са изследвани и картографирани 5900 пещери, само през 2010 г. са проучени 120 нови. Петър Гелин разказа за работата си върху книгата и подчерта, че в пещерата Лепеница историята и природата са едно цяло и това е сериозен потенциал за развитието на туризма в нашия край. Той разказа и за изследванията си върху други културно-исторически забележителности като палеонтологичното находище край Дорково, на което е посветена книгата му “Слонова кост” и 40-те параклиса и църкви в Чепинското корито, събрани в “Божи места на вярата”.
Фон на срещата бяха великолепните и уникални снимки от пещерата Лепеница, направени от ракитовското сдружение “Суткя”, което е продължител на местното пещерно дружество. Председателят на “Суткя” Свилен Топчиев определи Петър Гелин като забележителен краевед, който повече от 30 години се рови в архивите, за да покаже, че живеем в уникален район. Изследването на човешката история преминава през изследване на пещерите, защото те показват как се е развивала Земята, смята Св. Топчиев. По идея на “Суткя”, подкрепена и от БФСп, пещерата Лепеница ще се показва на туристите във вида, най-близък до нейния вътрешен живот - без осветление и благоустрояване. Нека туристът, влязъл в Лепеница, да преодолее трудностите, да направи “пещерен фитнес” и да се почувства откривател като първите хора, населявали пещерата, пожела Свилен Топчиев.
На финала Асен Иванов пожела на Петър Гелин след години да увеличи броя на своите книги от 32 поне на 64. Със сигурност в бъдещите си книги П. Гелин ще изрови и извади върху белия лист още много факти, които ще ни накарат да се гордеем с историята и богатствата на Чепинско.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води