Велинград - online - Канят Меглена Кунева да открие кинофестивала “Н. Гяуров” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Канят Меглена Кунева да открие кинофестивала “Н. Гяуров”
Публикувано 2011-06-28 09:12:48 от темпо

От 4 до 10 юли във Велинград ще се проведе Първият фестивал нва музикалния филм, който е част от програмата за Празниците на културата и е посветен на родения тук Бас № 1 на планетата Николай Гяуров. Подробности за събитието потърсихме от Снежана Велева, директор на Историческия музей, който е сред съорганизаторите на фестивала:

- Госпожо Велева, защо правим фестивал на музикалния филм с името на Николай Гяуров?
- След смъртта на Николай Гяуров се създаде инициативен комитет, който през всичките тези години организира различни мероприятия и прояви в негова памет. Това са концертите на Музикалното училище от Пловдив, концертът във Военния клуб в София, изложбата в Националната опера, концертът в нашето читалище “Отец Паисий” с певци от Националната опера, организиран с помощта на директора й проф.Пламен Карталов. Проведоха се прожекции на филма на Магдалена Манолова и БНТ за Николай Гяуров, организирахме срещи с автора на книги за него г-н Абаджиев. Дело на склуптура Владимир Гиновски и арх. Тулешков е бюст-паметникът пред общината, а Михаил Алексиев издаде наскоро и книгата “Момчето от Велинград”. Така че кинофестивалът е естествено продължение. Той е част от творческите ни търсения, за да намерим най-подходящата форма, която да се превърне в традиция, за да поддържа родният му Велинград жив спомена за него - великия бас на планетата Николай Гяуров.
- Как премина подготовката за първото издание на фестивала?
- Първо ще спомена организаторите :Община Велинград, Историческият музей и фондация “Проф. Петър Детев”. До този момент имаме заявени повече от 40 музикални филма, които са разделени в 3 категории: Концерти, Творчески портрети и Електронни изкуства.
Компетентно жури в състав режисьорът Владимир Ангелов, Мила Петкова от Националния филмов център и Йордан Детев от фондацията ще оценява филмите. Ще бъдат връчени една голяма награда, която ще бъде скулптура на Ставри Калинов, три първи награди - почивки в СПА хотели на Велинград и една награда на публиката.
Първият фестивал на музикалния филм “Николай Гяуров” ще бъде открит на 4 юли 2011 г. (понеделник) в 19 часа в Голямата зала на общината от първия български еврокомисар Меглена Кунева. На 10 юли ще се връчат наградите и фестивалът ще бъде закрит. Отправили сме покана и към госпожа Анна Амендоладжине от Италианския културен институт в София.
През фестивалните дни 5, 6, 7, 8 и 9 юли филмите ще бъдат прожектирани от 11 часа в Градската художествена галерия, от 16 часа в Историческия музей и от 19 часа в Голямата зала на общината.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води