Велинград - online - Дефилето пред затваряне, бизнесът иска компромис 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Дефилето пред затваряне, бизнесът иска компромис
Публикувано 2011-06-28 09:32:14 от темпо

Решението дефилето Велинград - Варвара да бъде затворено през следващите 4 месеца заради извършвания ремонт стана повод за спешна среща, която се проведе на 24 юни в Ракитово. Инициативата дойде от кмета на община Ракитово Емилия Еленкова, а срещата води председателят на Общински съвет - Ракитово Георги Попчев. Участваха заместник-областният управител Ваня Минкова, зам.-кметът на община Велинград Исмет Бабучи, изпълняващата длъжността началник на Областно пътно управление - Пазарджик Анета Кечева, представители на Агенция Пътна инфраструктура и на фирмата-изпълнител на проекта “Лена-Галчев”.

Залата в общината в Ракитово бе пълна с хотелиери и ресторантьори от Велинград и с представители на бизнеса от Ракитово. Донесените плакати ясно показваха недоволството от решението за затваряне на пътя и искането за намиране на компромисно решение: “Против затваряне на дефилето през лятото”, “Искаме пропусквателен режим”, “СПА столицата на Балканите Велинград ще отвори врати на 1 ноември 2011 г.”.
Ситуацията рязсни Анета Кечева: на 16 юни фирмата-изпълнител на ремонта е отправила искане за затваряне на пътя от 27 юни до 30 октомври 2011 г. Становището на Областно пътно управление и органите на КАТ е, че при проектирането на лота през 2007 г. е одобрен и график за отпускане на средствата от Европейската банка, изискващ определен обем строително-ремонтни дейности до октомври 2011 г., защото в противен случай парите ще бъдат загубени. Графикът разписва затварянето на пътя, каза г-жа Кечева.
Подробности за предстоящите ремонтни дейности изброи г-н Силянов от “Лена-Галчев”. Проектът включва 3 участъка с краен срок октомври 2012 г. Трасето от магистрала “Тракия” до Септември ще се прави догодина. В района на Ветрен дол ще се събори металният мост и ще се прави нов, като гредите за него вече са поръчани и ще има обходен маршрут. Най-тежкият участък е Звъничево - Варвара - Юндола. По дефилето има 24 моста за ремонт, като така нареченият “Войнишки” (или “Германски”) мост ще трябва да се събори и построи отново. Именно неговото събаряне плюс изграждането на подпорни стени и конзоли е причина за искането затваряне на пътя за 4 месеца. Жп-мостът на входа на дефилето ще се събаря догодина, за да може сега да не се спира и теснолинейката. Пътят Велинград - Юндола ще продължи да се работи с временна организация на движението в едното платно, докато другото се ремонтира.
След като се чуха аргументите за затваряне на дефилето в залата прозвучаха и много гласове против (части от изказванията публикуваме отделно). Залто Златанов заяви, че хората се качиха на Луната, а тук не може да се измисли един пропусквателен режим и настоя за такъв със светофари или с възможност за пътуване поне между 20 часа вече и 8 часа сутринта. Три години 50 хотела във Велинград изнемогват, чакат лятото, за да не фалират, а сега в дъното на кризата идва и това затваряне на пътя. Не искаме да спрем ремонта, той е в полза на обществото, но ще направим барикади, ако не се намери компромисен вариант, каза председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград.
Критично бе изказването и на директора на БЛЦ “Камена” Георги Михайлов, според когото досегашните темпове на ремонта не са задоволителни. Той посочи какви огромни загуби ще търпят хотелиерите заради вече направени резерваци и удължаването на пътя от София с близо 70 километра в едната посока. Вашата печалба ще е добре, но сезонът ще бъде провален и хотелите във Велинград ще фалират, заяви Г. Михайлов и поиска гаранции от Областно пътно управление, че предлаганият като обходен маршрут път Белово - Юндола ще отговаря на всички изисквания за безопасно пътуване.
Бизнесмени от Ракитово като Мария Иванова и Димитър Янушев също настояха за пропусквателен режим, за да не затварят фабриките, осигуряващи работните места в региона. Към тях се присъединиха и работници, притеснени, че ако фалират работотодателите, то и техните семейства ще останат без препитание.
Община Ракитово подкрепя ремонта на инфраструктурата, но искаме да се намери решение за пропусквателен режим, каза кметът Емилия Еленкова. Тя постави изключително важен въпрос, останал досега встрани от проблема: ВиК мрежата по околовръстния път на Ракитово е напълно амортизирана и ако тръгне голям поток от тежкотоварни автомобили, старите етернитови тръби няма да издържат и общината ще остане през цялото лято без вода. Затова г-жа Еленкова настоя да се даде кратък срок и да има нова среща за намиране на компромисно решение. В подкрепа на казаното от нея говориха Георги Попчев и Юсеин Сейдев, който попита откъде ще се минава, ако община Ракитово затвори своя околовръстен път за ремонт на ВиК мрежата. Община Велинград разсъждава в една посока с колегите от Ракитово и с бизнеса, заяви велинградският зам.-кмет Исмет Бабучи и също поиска нова среща с оторизирани да вземат решение представители на институциите.
Зам.-областният управител Ваня Минкова запозна присъстващите с проведената на 21 юни в Областната управа работна среща по подкрепа. Подкрепяме общините, че в пика на летния сезон затварянето на пътя ще създаде множество трудности, трябва да се мисли за по-кратък срок или пропусквателен режим, каза В. Минкова.
Георги Михайлов постави още един въпрос: как ще се чисти дефилето през зимата, след като при ремонта шосето се “запечатва” с бетонни стени от двете страни. Къде ще отива снегът и няма ли пътят да се превърне в леден улей за бобслей, при това по-тесен, отколкото преди? Въпреки че въпросът бе зададен два път, отговори не бяха дадени.
Изясни се обаче, че ако сега пътят бъде затворен за 4 месеца, при отварянето му през ноември ще имаме готови мостове, но шосето няма да е с нов асфалт. Това предизвика нови притеснения дали догодина няма да се наложи отново затваряне на дефилето.
В края на горещата среща Анета Кечева пое ангажимент, че на 27 юни дефилето няма да е затворено, а до 29-30 юни ще има яснота, след като чутите становища бъдат предадени на ръководството на АПИ. Все още не са готови и табелите, които ще сигнализират обходните маршрути и отбивките на магистралата.
Не бе насрочена дата за исканата нова среща, така че Велинград и Ракитово остават в очакване на решението откъде ще пътуваме ние и очакваните туристи от юли до октомври 2011 г.
Елена Баева

ПРЯКА РЕЧ:
Златко Златанов, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите: Всичко е в полза на обществото, но за мен не е помислено добре как ще протекат процедурите. Хора се качиха на Луната, тук не можем да измислим пропусквателен режим! От 3 години 50 хотела във Велинград изнемогват и чакат лятото да видят дали ще фалират или ще изплуват. Има 50 фабрики и цехове в региона, които също ще фалират и затова хората от бизнеса и гражданите молим да се намери компромисен вариант. Всички гледаме по “Дискавъри” как докато се строи нов мост, старият стои и по него върви транспортът. Изправени ме пред опасността да фалират два града, а тук се питат кой ще носи вина, ако стане пътно-транспортно произшествие. Ако не се стигне до пропусквателен режим, ще искаме спиране на проекта за 1 година и да стартира отново, когато получи вида, който е необходим. Ще информираме за позицията си и премиера Бойко Борисов.

Анета Кечева, началник Областно пътно управление: Всички, които пътуват, трябва да пътуват безопасно. В момента вече част от мантинелите по дефилето ги няма и пътят, особено нощем, не е безопасен. Кой ще носи отговорност, ако някой падне в реката? Пътят Белово - Юндола ще бъде перфектен за пътуване - през следващата седмица ще поставим маркировка и мантинели.

Георги Михайлов, управител БЛЦ “Камена”: Има ли разгласа в националните медии, че от понеделник спираме пътя? Догодина пак ли няма да работим през лятото? Пътят през Белово още не е направен, сега е скейборд. Питам кога ще ме поканите да минем по този път, за да видим дали е в “перфектно” състояние? Вашата печалба ще е добре, но 60 хотела в регона ще фалират. Ще пропаднат значителна част от резервациите. Заради увеличението със 70 километра в едната посока ще се вдигнат цените на много стоки и ще станем още по-скъп курорт. Не чух да се говори за асфалтиране тази година. Как ще се чисти през зимата, като се “запечатва” от две страни и къде ще сложите снега - тогава ще стават произшествия, защото ще стане леден улей за бобслей. Проектът е недоносче.

Димитър Янушев, фирма “Палисандър” Ракитово: Без пропусквателен режим производителите ще имаме допълнителни разходи, които ще оскъпят продукцията ни. Има алтернатива да се изгради временен дървен или метален мост. Това сигурно ще оскъпи проекта, но това е несъизмеримо със загубите на бизнеса в региона и с разрушаването на нашия околовръстен път и пътя Ракитово - Батак.

Мария Иванова, фабрика за минерална вода “Ракитово”: Вие ще загубите пари, ако през октомври не сте изпълнили определени дейности. Ние ще ги изгубим след един ден. Ако се увеличи цената на транспорта, аз още сега трябва да затворя врати, защото ще работим на загуба. Толкова време работим за имидж, съобразяваме се с кризата идържим най-ниски цени. Сега да търсите компромисен вариант е повече от подигравка с населението, за чието здраве и безопасност мислите и с бизнеса. Питам искано ли е съгласието на общините да се затвори пътя при съгласуване на проекта.

Г-н Силянов, “Лена-Галчев”: Ние изпълняваме проекта по договор. Който не си е свършил работата, да си носи отговорност. Това не зависи от фирмата. За нас това е единственото възможно решение.

Николина Иванова, Агенция Пътна инфраструктура: Изцяло подкрепям Областно пътно управление. Лотът е приоритет, спазени са нормативите по проект и технологичното време за изпълнение.

Христо Тричков, хотел “Холидей”: Идеята е да се усвоят парите от лота, но оставаме с път със същите параметри като досегашните. След 2 години ремонт ще имаме пак път с широчина 7 метра. В Банско без да затварят пътя го направиха 3 платна. Направена ли е сметка какъв е трафикът по пътя от магистралата до Велинград от 2007 г. насам, защото се построиха 20 нови хотела? Всеки проект има извънредни средства - нека част от тях да се дадат за направа на обходен маршрут.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай