Велинград - online - Пощенски картички разказват спомени за Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пощенски картички разказват спомени за Велинград
Публикувано 2011-07-05 08:32:19 от темпо

Тази година в рамките на Велинградските празници на културата Историческият музей ще представи изложбата “Спомени от Велинград”. Чрез снимки и експонати ще бъдат показани съхраняваните в частни, архивни и музейни колекции пощенски картички от Велинград.

Събирането на пощенски картички е много популярно хоби. Както някои го определят, то е третото по разпространение колекционерство. В същото време, наред с частните колекционери, богати сбирки от пощенски картички се съхраняват в музеи и библиотеки. През последните години много от тези колекции бяха представени пред широката публика. Могат да се посочат добрите примери на Регионален исторически музей - Русе, Регионален исторически музей и Регионална библиотека “П. Славейков” - Варна, Регионална библиотека “Дора Габе” - Добрич, Исторически музей - Горна Оряховица.
Във фондовете на Исторически музей-Велинград се съхраняват няколко стотин пощенски картички. Изложбата “Спомени от Велинград” представя само част от колекцията на музея. В нея намират място първите картички за Чепинските бани от края на ХІХ век, издадените през 30-те години рекламни картички за отделните селища, популярните през 60-те и 80-те години картички за курорта Велинград и накрая завършваме с някои от издадените в последните години. Сред избраните фотоси откриваме емблематичните обекти за курорта - от езерото Клептуза, централния плаж и площада на града до най-новите хотели.
Различни са авторите и издателствата на тези пощенски картички. Сред тях се открояват имена като Григор Пасков - изработил картички за редица големи градове и курорти в страната, местните издатели Хр. и Л. Г. Колчагови, ДП “Българска фотография”, Издателство “Септември”, РИК “Елефант” и други. В изложбата са включени снимки и експонати - пощенски картички, дарени през годините на музея от получатели и колекционери.
Изложбата се реализира от Община Велинград, Исторически музей-Велинград и РИК “Елефант” и ще бъде открита на 7 юли в 11 часа в музея. Автори на изложбата “Спомени от Велинград” са Надежда Ангелова, Георги Куманов и Божана Маркова, които имат планове за продължение на идеята.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай