Велинград - online - Европроектите - шанс за фермите с над 10 крави 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Европроектите - шанс за фермите с над 10 крави
Публикувано 2011-07-05 08:34:40 от темпо

Специалисти от Холандския млечен борд в момента са в България, за да помогнат за преструктурирането на нашите ферми и млекопроизводство. На 29 юни Велинград бе домакин на една от работните срещи, организирани заедно с министерството на земеделието.

В момента 500 кравеферми от Пазарджишка област не са категоризирани съобразно европейските изисквания за качеството на млякото. Над 50% от тях са на територията на общините Велинград и Ракитово. Във Велинград, Света Петка, Драгиново и Грашево има около 200 нелицензирани ферми, чиито собственици до края на годината имат отстрочка да изпълнят изискванията по отношение на сградния фонд и качеството на произвежданото мляко. Ако не спазят срока и не стартират процедурите по подготовка за категоризация, няма да имат право до продават мляко - нито на едро, нито на дребно.
Г-н Герард Креберс, който е началник отдел в Холандския млечен борд, представи добри практики и европейски опит по темата. В Холандия от години има кооперации, които защитават интересите на производителите и всяка една от тях е собственик на мандра. Млекопроизводителите реално са притежатели на мандрите и така имат сигурност, че млякото ще бъде изкупувано. Печалбите на мандрите идват от производство на скъпи продукти като масла и сирена. В Брюксел в момента се обсъжда нов регламент за януари 2012, който ще предлага помощ за създаването на производствени организаци с повече членове млекопроизводители. Обединението ще им даде възможност да преговарят за по-високи цени и доставки. Малките ферми с една-две крави няма как да произвежат първокачествено мляко и ще имат нужда от техника, която струва скъпо. Това ще ги спре, но фермите с 10 и повече крави ще могат да подобрят производството си и да останат на пазара с помощта на средства от европроекти, прогнозира г-н Креберс.
Срещата се проведе в хотел “Аура”, но за съжаление интерес към нея проявиха малък брой млекопроизводители от региона.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води